A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/operacija-maslenica-karta-00.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Od akcije Maslenica, kojom je ponovno povezana Dalmacija s Hrvatskom, prošlo je 20 godina! | Politika+
Hrvatska

OBLJETNICA: Od akcije Maslenica, kojom je ponovno povezana Dalmacija s Hrvatskom, prošlo je 20 godina!

Samo nekoliko mjeseci poslije izgrađen je most na Novskom ždrilu.

Piše: P/H


"Značaj ove operacije je u tome da je deblokiran grad Zadar, oslobođena je Zračna luka Zemunik, uz sva okolna sela Murvica, Crno, Smoković, i ono što je najbitnije oslobođena je Rovanjska, Maslenica i Jasenice, dakle sjeverna strana Novskoga ždrila, čime je spojen sjever i jug Hrvatske. A s druge strane Novigradskoga mora također su oslobođeni Novigrad, Podgradina, Paljuv i dio Pridrage."

U utorak, 22. siječnja navršava se 20 godina od početka vojno-redarstvene akcije Maslenica, kojom su Oružane snage Republike Hrvatske u 72 sata oslobodile bitne strateške točke i omogućile ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

Samo nekoliko mjeseci poslije akcije izgrađen je pontonski most na Novskom ždrilu koji je potkraj srpnja 1993. godine pušten u promet. Pontonskim mostom prometovalo se sve do izgradnje novog Masleničkog mosta 1997. godine.

Naime, okupacijom trećine hrvatskoga teritorija godine 1991. srpski agresor je i komunikacijski presjekao Hrvatsku na dva dijela na području Novskog ždrila. Ugrozivši pritom čitavo hrvatsko primorje, prekinuo je prometnu povezanost između sjevera i juga Hrvatske, nakon čega se stanovništvo na jugu zemlje našlo u gotovo bezizlaznom položaju.

Pod kodnim imenom Gusar, akcija vojnih i redarstvenih snaga počela je u 6 sati ujutro 22. siječnja 1993. U tri dana u zadarskome zaleđu oslobođeno je petnaestak sela, te bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko - diverzantskim napadima neprijatelja koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Operaciju su planirali i izvršili generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U napadnim djelovanjima sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split - pripadnici 4. gardijske brigade "Pauci", dijelovi 112. i 113., te 126. brigade, 7. domobranske pukovnije, 40. inženjerijske bojne, postrojbe Specijalne policije. U akciju su, prvi put, bile uključene sve grane Oružanih snaga Republike Hrvatske - Središnjica elektroničkog djelovanja Split, zatim kopnene, diverzantske i pomorske snage Hrvatske ratne mornarice kao i eskadrila helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"To je zapravo bilo oslobađanje prvih centimetara hrvatskoga teritorija. Nakon svih nedaća u 1991. godini, tada smo sazreli da neprijatelju možemo vraćati istom mjerom. I to je ono što mi je ostalo u sjećanju, taj pobjednički duh akcije Maslenica", kaže Davor Prtenjača, predsjednik udruge veterana 4. Gardijske brigade, sjećajući se akcije 20 godina poslije.

"Značaj ove operacije je u tome da je deblokiran grad Zadar, oslobođena je Zračna luka Zemunik, uz sva okolna sela Murvica, Crno, Smoković, i ono što je najbitnije oslobođena je Rovanjska, Maslenica i Jasenice, dakle sjeverna strana Novskoga ždrila, čime je spojen sjever i jug Hrvatske. A s druge strane Novigradskoga mora također su oslobođeni Novigrad, Podgradina, Paljuv i dio Pridrage," kaže povodom obljetnice ratni zapovjednik zadarske 112. brigade Marko Čulina.

Akcija je počela istodobnim napadima kojima su u više smjerova potisnute neprijateljske snage prema Zemuniku, prometnicom Zadar-Maslenica prema Benkovcu, uz obalu prema Rovanjskoj i dalje prema Obrovcu. Tijekom slijedeća tri dana trajale su borbe u kojima je oslobođen Novigrad, Kašić, Maslenica i Smoković, na Velebitu su Oružane snage RH izbile na crtu Sveti Rok - Mali Alan - Tulove grede - Bobija, a 25. siječnja ovladale Škabrnjom i jakim neprijateljskim uporištem na Ražavljevoj glavici.

Zbog pritiska međunarodne zajednice i prijetnji sankcijama, 25. siječnja je zaustavljeno napredovanje Oružanih snaga RH nadomak Obrovca i Benkovca. No glavni ciljevi operacije postignuti su već nakon 72 sata.

Tijekom sljedeća dva dana neprijatelj intenzivno napada jakom topničko-raketnom vatrom, pa su naše snage, uz pretrpljene gubitke, bile prisiljene na uzmak organizirajući obranu na crti Ambar - dio Škabrnje - Ivkovići.

Odmah iza operacije Maslenica, na sinjskoj bojišnici je, neplanirano, provedena oslobodilačka akcija na brani Peruća, čime je otklonjena prijetnja srpske vojske koja je rušenjem brane planirala izazvati katastrofu nesagledivih razmjera.

Obilježavanje obljetnice akcije Maslenica počelo je jučer, a središnja svečanost održat će se u utorak, 22. siječnja. Na svečanu akademiju u zadarskom HNK najavljen je dolazak predsjednika Republike, Sabora i Vlade, te generala Ante Gotovine, koji je s pokojnim generalom Jankom Bobetkom planirao i vodio akciju.