Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nakon najviše razine u 17 mjeseci zaustavljen rast na azijskim tržištima

Azijski ulagači su oprezni jer nema novih vijesti koje bi mogle potaknuti tržište.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Ulagači su se odlučili na dobitonosnu prodaju, nakon snažnog uspona dolara prema jenu. Na tržištu vlada nesigurnost, a obujam trgovanja je mršav. Ne očekujem jasniji smjer dok japanska središnja banka ne objavi svoje odluke“

Na azijskim je burzama tjedan počeo opreznim trgovanjem, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica dosegnule najviše razine u više od 17 mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu oslabile oko 0,1 posto.

Burzovni indeksi u Australiji, Šangaju i Singapuru ojačali su između 0,2 i 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, nakon što je u petak dosegnuo najvišu razinu u 17 i pol mjeseci.

Azijski ulagači su oprezni jer nema novih vijesti koje bi mogle potaknuti tržište, a na Wall Streetu se danas zbog Dana Martina Luthera Kinga ne radi, pa nedostaje novih smjernica.

„Na tržištima je mirno na početku tjedna jer nema nikakve dominantne teme, niti novih gospodarskih podataka iz regije“, kaže Stan Shamu, analitičar u tvrtki IG Markets.

Oštar pad cijena dionica u Japanu posljedica je dobitonosne prodaje nakon što je u petak Nikkei indeks skočio 2,9 posto. Uz to, ulagači su oprezni jer je danas počela dvodnevna sjednice čelnika japanske središnje banke.

Pod pritiskom nove vlade, koja najavljuje oštru borbu protiv deflacije, japanska središnja banka mogla bi, kako se očekuje, agresivno olabaviti ionako vrlo labavu monetarnu politiku.

Zbog toga je rano jutros na valutnim tržištima tečaj dolara dosegnuo 90,25 jena, novu najvišu razinu u dvije i pol godine. No, kasnije je skliznuo na 89,55 jena.

„Ulagači su se odlučili na dobitonosnu prodaju, nakon snažnog uspona dolara prema jenu. Na tržištu vlada nesigurnost, a obujam trgovanja je mršav. Ne očekujem jasniji smjer dok japanska središnja banka ne objavi svoje odluke“, kaže Judži Saito, valutni strateg u banci Credit Agricole.

Tečaj eura prema japanskoj valuti skliznuo je jutros na 119,25 jena, nakon što je u petak dosegnuo 120,73 jena, najvišu razinu od svibnja 2011. godine.

U odnosu na američku valutu, cijena eura stabilno se kreće između 1,3310 i 1,3330 dolara, koliko je iznosila u petak.

Nakon što je u petak ojačala za 10-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila za 35 centi, na 95,20 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSCI, NIKKEI, SVJETSKA TRŽIŠTA, AZIJSKE BURZE, JEN