Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nakon poteza japanske središnje banke, azijske burze ojačale, a jen pao

Tokijski Nikkei indeks skočio je, odmah nakon priopćenja središnje banke, oko 0,8 posto, da bi kasnije pao.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, dok tečaj jena znatno oscilira, nakon što je japanska središnja banka dodatno olabavila monetarnu politiku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju pale 0,7 posto. Burzovni indeksi u Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji ojačali su, pak, između 0,1 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto.

Nakon dvodnevne sjednice njezinih čelnika, japanska središnja banka udvostručila je jutros ciljanu razinu inflacije na 2 posto i prihvatila program neograničene kupnje imovine, kako bi potaknula izlazak gospodarstva iz recesije.

Agresivno labavljenje monetarne politike očekivalo se, s obzirom da je nova japanska vlada snažno pritiskala središnju banku da uvede nove mjere kako bi se savladala deflacija koja već godinama guši gospodarstvo.

Premda očekivane, nakon odluka središnje banke na japanskim financijskim tržištima vlada nesigurnost.

Tokijski Nikkei indeks skočio je, odmah nakon priopćenja središnje banke, oko 0,8 posto, da bi kasnije pao. Posljedica je to dobitonosnih prodaja, nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih tjedana.

„Odluke središnje banke u skladu su više-manje s očekivanjima i nisu razočarale. Program otkupa imovine agresivniji je nego što se špekuliralo, no očekivalo se i da će banka dodatno smanjiti ključne kratkoročne kamate, premda su već ionako niske. Ti potezi vjerojatno će potaknuti daljnji rast tečaja dolara prema jenu, pa bi u ožujku mogao dosegnuti i 95 jena“, kaže Hiroshi Maeba, valutni analitičar u UBS banci u Tokiju.

Na valutnim tržištima tečaj jena jutros znatno oscilira. Odmah nakon odluka japanske središnje banke cijena dolara skočila je na 90,18 jena, nedaleko najviše razine u dvije i pol godine, no potom je pala na 89,20 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti prvo je, pak, skočio iznad 120 jena, da bi potom zaronio ispod 119 jena.

U odnosu na američku valutu, cijena eura oscilira u rasponu od 1,3300 do 1,3350 dolara.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku posljednjih se dana stabilno kreće oko 95,50 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BURZA, AZIJSKE BURZE, SVJETSKA TRŽIŠTA, MSCI, NIKKEI, JEN