A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/policija-dino-molnar-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ministre Ostojiću, zašto ste dopustili da se Dino Molnar ubije? | Politika+
Komentari

NE OKREĆITE GLAVU: Ministre Ostojiću, zašto ste dopustili da se Dino Molnar ubije?

'Građani očekuju da ih štitimo, a mi ne možemo zaštititi ni sebe same. Sve je kriv ovaj sustav koji jede svoju djecu.'

Piše: Vanja Deželić

Sindikat policije Hrvatske ne može se pomiriti sa samoubojstvom nesretnog 27-godišnjeg policajca Dine Molnara, koji je na Badnjak prošle godine prijavio koruptivne radnje u Policijskoj upravi međimurskoj i Policijskoj postaji Mursko Središće, zbog čega je bio sustavno maltretiran. Očekivalo se da će mu Ministarstvo unutarnjih poslova pomoći, ali to se nije dogodilo...

 >> Policajac prijavio korupciju pa mjesec dana kasnije pronađen mrtav u automobilu!

 

>> Sindikat policije: Kako je ministar Ostojić mogao Molnarovu prijavu prepustiti onima koje je prijavio?! 

 

Umjesto da povjere posao provjere tako ozbiljne prijave nekome neutralnom, nekome tko ne odgovara moćnicima s prostora gdje je Dino Molnar djelovao kao policajac, oni su to nonšalantno prepustili djelatnicima postaje protiv kojih je podignuta prijava! Time se nesretni policajac našao u još težoj situaciji, koju više nije mogao podnijeti.

Do zaključenja teksta nitko od odgovornih nije ponudio odgovore na propuste koji su doveli do samoubojstva Dine Molnara. Šuti Ravnateljstvo, šuti ministar Ostojić, šuti ŽDO Varaždin, šuti USKOK

Neshvatljivo je da se tako nešto događa i što šalje jednu strašnu poruku, a ona je da za poštene ljude u Hrvatskoj jednostavno nema mjesta. Sustav ih ne štiti, dapače on štiti isključivo one "s druge strane". Kad bismo čuli za razne pronevjere hrvatskih moćnika, posebice onih iz političkih stranaka, ubrzo bismo čuli i da su oni samo premješteni na druge funkcije, uz enormna primanja, bez ikakve odgovornosti za ono što su učinili. Kao i svi famozni savjetnici ministra Ostojića, koji su upleteni u razne sumnjive radnje, ali toliko su zaštićeni da im se čak niti otkaz ne može dati pa im je jedina kazna (pazite, kazna!) to što mjesečno primaju nekoliko prosječnih plaća, a ništa ne rade!

Ako nekim čudom i odgovaraju pred zakonom onda se izvuku s mizernim kaznama kao u slučaju Damira Polančeca ili Miroslava Kutle. Pa vi budite Dino Molnar u Hrvatskoj. Isplati li se? Kada bismo glumili Don Quijotea mogli bi se boriti s vjetrenjačama našeg društva, ali koliko nas ima volje, snage i hrabrosti za tako nešto?

Nedavno je mnoge šokirala vijest o samoubojstvu Aarona Swartza, informatičkog genija koji nije mogao podnijeti rat sa sustavom, sustavom koji ga je predstavio kao najvećeg zločinca samo iz razloga što je htio ljudima omogućiti neometan pristup informacija, odnosno znanju. Nije izdržao, pukao je i oduzeo si život, što je nekome sigurno bilo iznimno olakšanje.

Isto tako je Dino Molnar pukao nakon borbe sa sustavom, a jednako je naivno kao i Swartz želio omogućiti ljudima da uistinu budu jednaki pred zakonom, da ih se zaštiti, da mogu svoje živote voditi u miru, uz povjerenje u policiju, sustav i kompletno uređenje. Zbog toga je ismijavan, a posebno je degutantna rečenica iz njegove prijave, a glasi:

Došao sam u PP Čakovec, gdje sam išao na razgovor k vođi sektora Kristijana Mlinarića, a koji mi je rekao: 'Delal budeš kak ti bum ja rekel.' Ja sam se nasmijao i rekao da ću raditi po zakonu, a on mi je rekao: 'Ne budeš onda dugo pri nama'

- Došao sam u PP Čakovec, gdje sam išao na razgovor k vođi sektora Kristijana Mlinarića, a koji mi je rekao: 'Delal budeš kak ti bum ja rekel.' Ja sam se nasmijao i rekao da ću raditi po zakonu, a on mi je rekao: 'Ne budeš onda dugo pri nama'.

Degutantna je jer jasno daje do znanja kako funkcionira sustav i koliko su akteri takvog funkcioniranja svjesni bezakonja. Molnar je naivno htio provoditi zakone Republike Hrvatske, a ne nekakvih sumnjivih likova. Stoga ne čudi što je u prijavi zaobišao svoju policijsku upravu i postaju, već se odlučio krenuti prema najvišim instancama. U tome se vidi sva naivnost i poštenje preminulog mladića.

Znao je da od prijave onima oko njega nema ništa, da će ga izigrati, da će ga možda opet premjestiti, da će ga još više šikanirati. Obratio se USKOK-u, ministru Ranku Ostojiću i Sindikatu policije Hrvatske. I što se događa? USKOK je prijavu proslijedio ŽDO Varaždin, ministar Ostojić Unutarnjoj kontroli, a na terenu su istragu obavljali oni koji se nalaze u prijavi!

- Posao su obavili ofrlje, jedan dan su malo preispitali što se događa i to je bilo to. To je strašno, takav posao su morali obaviti neutralne osobe, koje se ne boje što će im susjed reći. Ovako to nije bilo ozbiljno shvaćeno i dogodilo se što se dogodilo. No ništa se neće postići ako padne jedna glava, ako padne deset glava, mora pasti cijeli ovaj sustav, on ne valja! Svašta se događa, a nitko ne odgovara i Molnar je bio možda jedini koji se usudio sve prijaviti. Znate, od nas (policije, op.a.) porezni obveznici očekuju da ih zaštitimo, a mi ne možemo zaštititi ni sebe same! Sustav je taj koji jede svoju djecu i podložan je raznim lokalnim moćnicima, koji misle da zakoni za njih ne vrijede... Ma, svega ima, a sustav ne reagira - rekao nam je povjerenik Sindikata policije Hrvatske Dario Umljenović za Varaždin i Međimurje.

S razlogom je povjerenik Umljenović ljut, nije lako promatrati sve što se događa, znati da svi sve znaju, a odgovorni okreću glavu. Shvatio je to na teži način na kraju i Dino Molnar. Preskočio je korake, nadao se da će argumenti u prijavi biti dovoljno snažni da senzibiliziraju ministra i sve odgovorne za ono što se događa, ali njih nije bilo briga. Uistinu ih nije bilo briga. Mladi Molnar to nije mogao izdržati, znao je da je probao sve i da to nije bilo dovoljno, a u trenucima slabosti napravio je ono najgore za sebe, prijatelje i obitelj.

Posao su obavili ofrlje, jedan dan su malo preispitali što se događa i to je bilo to. To je strašno! Ništa se neće postići ako padne jedna glava, ako padne deset glava, mora pasti cijeli ovaj sustav

A ministar Ostojić i ostali? Trenutno jedino brinu o tome kako ovaj slučaj ublažiti i svu negativnu sliku okrenuti na način da bude nešto bolja za sve njih i da se uz pokoju ostavku nastavi sve što se radilo.

- Iz Ravnateljstva su nam poručili da sve upite medija proslijedimo njima - rekao nam je glasnogovornik Policijske uprave međimurske Zdravko Kolarić.

Strahuju da bi netko mogao kazati koju krivu na ovu temu pa žele potpunu kontrolu situacije. Samo, toliko je ozbiljna da su izrazito spori, na upite ne odgovaraju.

Na kraju cijele priče ostaje lebdjeti u zraku pitanje "Zašto je Dino Molnar doveden u situaciju da sebi samome oduzme život samo zato jer je inzistirao na provođenju zakona?". Zašto, šutljivi ministre Ostojiću?

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

samoubojstvo, policija, dino molnar