A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/peruca-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

20. godišnjica vojne akcije Peruća: Odlikovanje Marku Nicholasu Grayu koji je spriječio potop Cetinske krajine | Politika+
Hrvatska

OBLJETNICA: 20. godišnjica vojne akcije Peruća: Odlikovanje Marku Nicholasu Grayu koji je spriječio potop Cetinske krajine

Britanski pripadnik UNPROFOR-a otvorio je preljeve i tako pomogao spriječiti da eksplozivom teško oštećena brana potpuno popusti.

Piše: PolitikaPlus

U nedjelju 27. siječnja obilježit će se 20. obljetnica vojne akcije Peruća koja je izvedena 27. i 28. siječnja 1993. godine a u kojoj su pripadnici Hrvatske vojske oslobodili branu Hidroelektrane (HE) Peruća i okolna naselja i time spriječili namjere neprijateljskih srpskih paravojnih postrojba da miniranjem brane iz Peručkog jezera pokrenu golemi vodeni val i potapanje brojnih naselja u slivu Cetine.

Ratni zapovjednik akcija Peruća Zdravko Škarpa ističe da je akcija bila brza i odlučna, da su srpske paravojne postrojbe potisnute desetak kilometara prema Kninu, da je oslobođeno nekoliko sela te da je omogućen povratak izbjeglica

Brzom intervencijom i sanacijom oštećene brane pripadnici Hrvatske vojske su spriječili nesagledivu katastrofu koju bi prouzročilo izlijevanje vodenog vala iz Peručkog jezera.

"Otklonili smo daljnju prijetnju topničkog granatiranja Sinja“, istaknuo je za Hinu ratni zapovjednik akcije Peruća.

Po Škarpinim riječima akcijom oslobađanja HE Peruće dokazana je i neučinkovitost UNPROFOR-a koji je dopustio okupaciju tog područja koje je trebalo biti demilitarizirana zona.

Srpske paravojne snage su u znak odmazde zbog pretrpljenih gubitaka u akciji Maslenica zaprijetili rušenjem brane HE Peruća te su u popodnevnim satima 27. siječnja 1993. upale u prostor Peruće, protjerali kenijske snage UNPRPFOR-a i preuzele položaje na Alebića kuli, dovlačeći topništvo na Babića brig i prostor oko brane Peruča.

Zatim su srušili most koji je bio sastavni dio sustava brane s konačnom namjerom da sa 30 tona eksploziva sruše i cjelokupnu branu.

Snage Hrvatske vojske tijekom večeri se organiziraju a ujutro 28. siječnja sprječavaju neprijateljski pokušaj pješačkog proboja prema Biteliću. U 10,15 sati 28. siječnja srpske neprijateljske su snage aktivirale eksploziv postavljen u nadzornoj galeriji brane namjeravajući njezinim rušenjem stvoriti veliki vodeni val koji bi potopio sve što se nalazi u donjem toku rijeke Cetine. Naboji su eksplodirali, ali brana unatoč teškim oštećenjima nije popustila, što je spriječilo katastrofu velikih razmjera.

Zahvaljujući britanskom pripadniku UNPROFOR-a Marku Nicholasu Grayu, koji je pustio vodu kroz pomoćne kanale, brana nije popustila, a odmah nakon detonacije postrojbe Hrvatske vojske su krenule u napad i ubrzo ovladale cjelokupnim područjem oko brane. Brzom intervencijom i sanacijom oštećene brane pripadnici Hrvatske vojske su spriječili nesagledivu katastrofu koju bi prouzročilo izlijevanje vodenog vala iz Perućkog jezera.

U vojnoj operaciji oslobađanja HE Peruče sudjelovali su pripadnici 16. Domobranske pukovnije, interventne skupine iz 126. Brigade i protuoklopna skupina iz 141. brigade, pripadnici SOOV-a Sinj i Vojne policije.

Tijekom te operacije poginuo je pripadnik Hrvatske vojske Ante Buljan, a trojica su ranjena.

Organizator obilježavanja 20. godišnjice vojne operacije Peruča, Udruga hrvatskih branitelja (UHB) Veterani 126. Sinjske brigade HV najavila je da će na svečanosti 27. siječnja biti uručeno odličje Marku Nicholasu Grayu zbog njegova doprinosa u spašavanju brane HE Peruča.

Branu HE Peruča neprijateljske su snage predvođene generalom Ratkom Mladićem okupirale 17. rujna 1991. Nadzor nad branom 16. rujna 1992. preuzeo je UNPROFOR.

Nakon sanacije brane od miniranja pristupilo se i obnovi pogona te hidroelektrane u što je Hrvatska elektroprivreda (HEP) uložila oko 130 miljuna kuna.

HE Peruča je pribranska hidroelektrana koja je sagrađena 1960. godine u kanjonu rijeke Cetine između naselja Satrić i Gornji Bitelić, a dvije godine ranije sagrađena je istoimena brana.