A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubo-jurcic-113.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jurčić: Vlada može zatražiti reviziju pretvorbe i privatizacije banaka kad god to želi | Politika+
Mojbiz

LAK ZADATAK: Jurčić: Vlada može zatražiti reviziju pretvorbe i privatizacije banaka kad god to želi

'Sve bi se obavilo u šest mjeseci, samo mora postojati politička volja.'

Piše: Vanja Deželić

Anonymousi su napali poslovnicu Hypo banke u Zagrebu tako što su je zalili crvenom bojom i time simbolizirali ljudsku krv - "koju bankari "sisaju" građanima". U poruci nakon akcije navode da je potrebno provesti reviziju pretvorbe i privatizacije banaka. Taj potez bi pomogao da postanemo pravednije društvo, ali iz krize nas ipak ne bi izvukao.

Naravno, to bi pomoglo da se više ništa slično ne ponavlja, da se banke više ne usude činiti što ih volja i time štetiti građanima koliko god im zakonski okviri, a i oni malo izvan njih, dozvoljavaju. Na sve to upozoravaju Anonymousi, ali dodaju i da bi nas to izvuklo iz krize. Ne bi... Ipak, u pravu su kad kažu da je reviziju iznimno lako napraviti - ako se to uistinu želi.

Revizija se može izvesti bez problema jer postoji dokumentacija o svemu što se činilo. Za tako nešto bi trebalo oko šest mjeseci i sve bi bilo jasno jer kod banaka je to jednostavno, odluke su kod njih zaokružene

- Revizija se može izvesti bez problema jer postoji dokumentacija o svemu što se činilo. Za tako nešto bi trebalo oko šest mjeseci i sve bi bilo jasno jer kod banaka je to jednostavno, odluke su kod njih zaokružene. Ako Vladu tako nešto zanima može odmah sve otkriti. Samo treba politička volja za tako nešto - rekao nam je profesor Ljubo Jurčić.

Nije želio ulaziti u to zašto političke volje nema jer ne zna sve što se događalo u odnosima bivših i aktualne vlaste s bankama, ali zalaže se za reviziju jer smatra da narod ima pravo znati je li sve izvedeno na zakonit način, odnosno da građani i država nisu bili zakinuti.

- Samo, malo bi se toga promijenilo u globalu. Naravno, bilo bi dobro da pred zakonom odgovara onaj koji je dokazano lopov, to bi bilo pozitivno, ali da bi izvukli zemlju iz krize, to ne bi - kaže Jurčić.

Rečenim je jedan od najboljih ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj zapravo potvrdio ono što su Anonymousi i poručili nakon akcije u Zagrebu.

- Vlada i HNB svih ovih godina pa sve do danas nisu dopustili obavljanje revizije pretvorbe i privatizacije banaka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

anonymous, ljubo jurčić, pretvorba, banke