A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/peruca-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

20. obljetnica Peruče: Josipović odlikovao britanskog brigadira Graya | Politika+
Hrvatska

OBLJETNICA: 20. obljetnica Peruče: Josipović odlikovao britanskog brigadira Graya

Spriječio je rušenja brane HE i potapanja sliva rijeke Cetine

Piše: PolitikaPlus

Na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice vojne akcije Peruča, kojom je Hrvatska vojska 27. i 28. siječnja 1993. oslobodila Hidroelektranu (HE) Peruča od srpskih paravojnih postrojba, predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je kako je ta vojna akcija imala veliku važnost, ali i svoju humanu komponentu solidarnosti britanskog pripadnika UNPROFOR-a Marka Nicholasa Graya, u spriječavanju rušenja brane peručke HE i potapanja sliva rijeke Cetine što bi izazvalo katastrofu.

 

Za njegov doprinos u spriječavanju rušenja brane i potapanja sliva rijeke Cetine predsjednik Josipović je Marku Nicholasu Grayu na današnjoj svečanosti dodijelio odličje Reda Kneza Domagoja s ogrlicom.

 


Nekadašnji britanski pripadnik UNPROFOR-a, a sada umirovljeni brigadir Gray, je nakon što su agresorske srpske paravojne postrojbe krajem siječnja 1993. minirale branu HE Peruča, pustio vodu kroz pomoćne kanale te brana peručke HE nije popustila.

 

Odmah nakon detonacije pripadnici Hrvatske vojske su u napadu brzo ovladale cjelokupnim područjem brane. Brzom intervencijom i sanacijom oštećene brane pripadnici HV-a su spriječili stvaranje golemog vodenog vala iz Peručkog jezera koji bi izazvao katastrofu u slivu rijeke Cetine sve do Omiša.

 

U obrazoženju hrvatski predsjednik Josipović je naglasio kako se Grayu odličje dodjeljuje za "iskazanu i osvjedočenu hrabrost i junaštvo spriječavanju rušenja brane Peruča", što je "komponenta humane i ljudske solidarnosti, koja je pomogla da se izbjegne velika katastrofa".
Zahvaljući na priznanju brigadir Gray je istaknuo kako je počašćen priznanjem, tim više - kazao je - "što je uloga koju je imao sitna u usporedbi s herojstvom hrvatskih ljudi"."Ja sam ipak ponosan što sam barem malo pridonio povijesti ove velike nacije. Zauvjek ću pamtiti vrijeme provedeno ovdje i osjećati privrženost ovoj zemlji i njenim ljudima", rekao je brigadir Mark Nicholas Gray.

 

Predsjednik Josipović je na svečanosti u povodu 20. obljetnice vojne akcije Peruča također dodijelio odličje Reda hrvatskog pletera branitelju Ivanu Buljanu za njegov doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njenih građana.

 

Gradovima Sinju, Trilju i Vrlici, te općinama Dicmo, Hrvace, Kijevo i Otok predsjednik Josipović je dodijelio Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos hrvatskih branitelja i sudionika Domovinskog rata Cetinskog kraja.

 

Govoreći na svečanosti predsjednik Republike je, spomenuvši vojne aspekte Domovinskog rata, istaknuo da su oni "vrlo važni za našu domovinu, gdje su naši vojnici pokazali kako se hrabrošću i junaštvom neprijatelj može i mora potjerati iz Domovine".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo josipović, akcija peruća, peruća