A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-borut--pahor-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jadranka Kosor: Ljubljanska banka bilateralni problem koji moraju riješiti premijeri | Politika+
Hrvatska

HR-SLO: Jadranka Kosor: Ljubljanska banka bilateralni problem koji moraju riješiti premijeri

'Uvjerena sam da to pitanje trebaju riješiti političari, na osnovi prijedloga stručnjaka.'

Piše: P/H

Bivša premijerka Jadranka Kosor izjavila je za ljubljansko Delo od ponedjeljka da Ljubljanska banka ne smije biti razlog za blokadu hrvatskog ulaska u EU s 1. srpnja te pozvala premijere Zorana Milanovića i Janeza Janšu da ga riješe istaknuvši njihovu presudnu ulogu u tome.

"Problem Ljubljanske banke ne smije biti uzrok za novu slovensku blokadu i prijetnje kakve smo čuli iz usta Jelka Kacina. Uvjerena sam da to pitanje trebaju riješiti političari, na osnovi prijedloga stručnjaka. Premijeri Zoran Milanović i Janez Janša moraju pokazati hrabrost i donijeti odluku o modelu rješenja", rekla je Kosor u razgovoru za vodeći slovenski list.

Dodala je da kao političarka želi upozoriti da se problem neće riješiti samo razgovorima na razini stručnjaka ili sam od sebe, ako odgovornost za donošenje odluke ne pokažu vlade i premijeri. Takvo je, dodala je, i njeno vlastito iskustvo kao bivše premijerke kad je zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora s tadašnjim sugovornikom Borutom Pahorom granični prijepor riješila postizanjem Arbitražnog sporazuma.

"Istina, i Pahor i ja u javnosti smo tada doživljavali kritike, ali smo preuzeli odgovornost", rekla je Kosor. Dodala je da je uvjerena da se problem Ljubljanske banke može lako riješiti, ali da se trebaju angažirati vlada i premijer Milanović te da je preuzimanje odgovornosti u politici pitanje "hrabrosti".

Kosor je u rekla da će se s Pahorom opet susresti prije njegova skorašnjeg službenog posjeta Hrvatskoj te ocijenila da njihov uzajamni odnos u vrijeme kad su bili premijeri svjedoči kako dijalog može biti uspješan i kad premijeri pripadaju različitim političkim opcijama.

Kosor je rekla da su zbog graničnog prijepora i blokade pregovora s EU-om odnosi Pahora s njenim prethodnikom na mjestu premijera Ive Sanadera bili hladni, no da se sve promijenilo s njenim dolaskom na čelu vlade jer je s Pahorom uspjela uspostaviti odnos povjerenja koji se prenio i na državne odnose.

"To je svojevrstan fenomen, s obzirom da Pahor i ja pripadamo različitim političkim opcijama", rekla je Kosor, dodavši kako ih je nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma u siječnju 2010. godine nazvao Papa, čestitavši na odabranom modelu rješenja spora, čime su onda rasterećeni međudržavni odnosi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LJUBLJANSKA BANKA, JADRANKA KOSOR