Scena

OCJENE: Komičar Beppe Grillo nazvao Berlusconija patuljastim zombijem

Cijela elita za Grilla su "živi mrtvaci".

Piše: PolitikaPlus

Komičar Beppe Grillo nazvao je četverostrukog talijanskog premijera Sivija Berlusconija "patuljastim zombijem", premijer na odlasku Marija Montija dobio je nadimak "Rigor Montis", a cijela talijanska politička elita za Grilla su "živi mrtvaci".

Grillo je utemeljitelj pokreta "Pet zvjezdica" koji će se idući mjesec na izborima suprotstaviti i najvećim talijanskim političkim strankama u nadi da će izbrisati staru gardu: "Dovest ćemo egzorcista u parlament", rekao je Grillo u intervjuu nakon skupa koji je održao južno od Rima.

Grillo (64) je šaljivac, ali njegov pokret ozbiljna je stvar, ocijenio je Reuters. Trenutno je druga ili treća politička stranka u Italiji, ovisno o anketaru, a uspjeh crpi iz narodnog nezadovoljstva konvencionalnom politikom i mjerama gospodarske štednje.

Njegova "Tsunami turneja" putuje Italijom i nada se da će napraviti potres u talijanskoj politici ravan onome kampanje "Čistih ruku" protiv korupcije, koja je početkom devedesetih otvorila vrata Berlusconijevu političkom usponu.

"Grillo privlači ljude kojima se zgadila politika", kaže Maurizio Pessato iz anketarske tvrtke SWG.

Protivnici ga obrezvređuju kao populista neodređenih političkih ciljeva, a krajem prošle godine i njegov je pokret izgubio snagu zbog kritika Grillova autoritarnog stila kojim guši neistomišljenike.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MARIO MONTI, ITALIJA, KOMIČAR, Beppe Grillo, SILVIO BERLUSCONI