Turizam

NOVI ZAMAH : Veljko Ostojić: U turizam ove godine ulaganja od 2,6 milijardi kuna

Dvije milijarde ulaže privatni sektor ili 124 posto više nego lani

Piše: PolitikaPlus/I.G.

Ukupne investicije u hrvatskom turističkom sektoru ove će godine iznositi 2,6 milijardi kuna, od čega gotovo dvije milijarde kuna ili 124 posto više nego lani ulaže privatni sektor odnosno 25 najvećih hotelsko-turističkih tvrtki, kazao je ministar turizma Veljko Ostojić.

Do iznosa investicija Ministarstvo je, kao i svake godine, došlo anketiranjem turističkih tvrtki, ali i javnog sektora (županija, gradova, turističkih zajednica) koji će prema procjenama ove godine u turizam uložiti 200 milijuna kuna.

 

Ministar je najavio i da će se u prvom ovogodišnjem kvartalu razraditi modeli privatizacije za preostalih 13 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te će se one naći na natječajima do kraja ove godine pa bi se onda u 2014. od toga mogao također očekivati snažniji zamah investiranja

Kada se tome pridruži procjena svih ostalih investicija u turizam od 400 milijuna kuna dolazi se do ukupne brojke od 2,6 milijardi kuna investicija, što je i na tragu prijašnjih procjena Ministarstva za ovu godinu odnosno dvostrukog povećanja u odnosu na prošlu godinu.

- Tome su očigledno,pridonijeli atraktivni financijski uvjeti i prihvatljive kreditne linije HBOR-a koji još od prošle godine ima posebne uvjete za turistički sektor s kamatama od 2, 3 i 5 posto, s četiri godine počeka i 17 godina otplate.

Ti uvjeti vrijede još do 30. lipnja ove godine, a snažnijem investiranju u turizmu mogli bi pomoći i novi krediti za male i srednje poduzetnike koji će imati uvjete slične onima za velike, a Ministarstvo turizma će ih u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, HBOR-om i HAMAG-om predstaviti idućeg tjedna.Ministar je najavio i da će se u prvom ovogodišnjem kvartalu razraditi modeli privatizacije za preostalih 13 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te će se one naći na natječajima do kraja ove godine pa bi se onda u 2014. od toga mogao također očekivati snažniji zamah investiranja.

U prvom kvartalu ove godine trebali bi se raspisati natječaji za privatizaciju Kupara kod Dubrovnika te za Pinetu i Saccorgginau u Istri.

 

Komentirao je i projekt golf na Srđu iznad Dubrovnika ponovivši svoj već prije iskazani osobni stav da to smatra više nekretninskim nego turističkim projektom, ali i da je po svemu legitiman i u skladu s prostornim planovima. Golf se tu dovodi u vezu i s nekretninskim biznisom i samo je medij za povećanje vrijednosti nekretnina, smatra Ostojić.

Najavio je i da će završni/sažeti dokument strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. najvjerojatnije idući tjedan na Vladu ako ne bude nekih većih primjedbi tijekom ovog tjedna prilikom usklađivanja po ministarstvima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srđ, ulaganje, turizam, veljko ostojić, dubrovnik