A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/doktor-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HDZ pozvao Ostojića da odmah raspiše natječaj za pripravnički staž | Politika+
Hrvatska

ZDRAVSTVO: HDZ pozvao Ostojića da odmah raspiše natječaj za pripravnički staž

'Mladi kolege nisu zaslužile takav odnos da se čeka predizborna kampanja i da ih se stavlja u nju.'

Piše: PolitikaPlus

HDZ je na današnjoj konferenciji za novinare izrazio nezadovoljstvo stanjem u zdravstvu i smanjivanje prava mladih liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika te pozvao ministra zdravlja Rajka Ostojića da već sutra raspiše natječaj za njihov pripravnički staž.

Na "katastrofalne Ostojićeve poruke" i na loše stanje u zdravstvu upozorili su predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo dr. Darko Milinović i predsjednik HDZ-ovog Odbora za zdravstvo dr. Ante Čorušić.

Pozvavši mlade liječnike i druge zdravstvene djelatnike da ostanu u Hrvatskoj, Darko Milinović je kazao da im ministar Rajko Ostojić svojim neraspisivanjem natječaja onemogućuje daljnje školovanje i kaže - "idite van, ovdje nećete moći završiti svoje školovanje i nećete dobiti posao".

Milinović je pozvao ministra Ostojića da prekine takva razmišljanje mladih ljudi i natječaj za pripravnički staž raspiše već sutra, a ministrovu najavu raspisivanja natječaja u travnju ocijenio Ostojićevom predizbornom kampanjom za lokalne izbore.

"Mladi kolege nisu zaslužile takav odnos da se čeka predizborna kampanja i da ih se stavlja u nju", kazao je Milinović.

Naglasivši da u ovom trenutku Hrvatskoj nedostaje četiri tisuće liječnika, Milinović je podsjetio da je za prošle vlade u četiri godine mandata 4872 mladih liječnika i liječnica dobilo plaćen pripravnički staž, a njih 1767 plaćenu specijalizaciju.

Podsjetio je da je u 2010. godini u hrvatskoj povijesti odobreno najviše plaćenih specijalizacija - njih 510.

Za sve to uloženo je 441.034.538 kuna u ljudske potencijale.

Katastrofalnom Ostojićevom porukom mladim zdravstvenim djelatnicima Milinović smatra i neraspisivanje natječaja za pripravnički staž za 250 mladih fizioterapeuta i laboranata.

Ističući da sadašnji zdravstveni sustav nije financijski održiv, Čorušić je kazao da su "ministri Rajko (Ostojić) i Slavko (Linić) svojom odlukom o smanjivanju doprinosa iz zdravstva s 15 na 13 posto odgovorni za značajan nagomilani dug državnih i županijskih bolnica".

Čorušić smatra i da ministar Ostojić, koji je i SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, ne može odgovorno paralelno obnašati te dvije funkcije, jer se funkcija ministra zdravlja ne može obnašati volonterski.

Naglašavajući da HDZ zna odgovore za probleme u zdravstvu, Čorušić je novinarima pokazao i "Prednacrt programa razvoja zdravstva u Hrvatskoj od 2013. do 2020." HDZ-ova Odbora za zdravstvo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DARKO OSTOJIĆ, DARKO MILINOVIĆ, ZDRAVSTVO