Zagreb

OSVRT: Nevladine udruge: Dodjela poslovnih prostora u Zagrebu netransparentna

'Brojne udruge dobile su gradski poslovni prostor izvan liste reda prvenstva. Takav način je trebao biti iznimka, a postao je pravilo.'

Piše: PolitikaPlus
Predsjednik Povjerenstva za davanje gradskih prostora na korištenje, Miro Laco ustvrdio je da nije bilo diskrecijskih odluka i da se Povjerenstvo u dodjeli poslovnih prostora rukovodi mišljenjem i preporukama nadležnih gradskih ureda.

Predstavnici nevladinih udruga danas su izrazili nezadovoljstvo dodjelom gradskih poslovnih prostora u Zagrebu unazad nekoliko godina budući da je, kako su naglasili na tematskoj sjednici Gradske koordinacije za ljudska prava, postupak dodjele postao netransparentan unatoč utvrđenim kriterijima.

"Brojne udruge dobile su gradski poslovni prostor izvan liste reda prvenstva. Takav način je trebao biti iznimka, a postao je pravilo", upozorio je predsjednik Koordinacije Petar Kurečić pitajući zašto postoje kriteriji za dodjelu poslovnih prostora ako se ne poštuju i ako se gradski prostori dodjeljuju temeljem diskrecijske odluke.

Predsjednik Povjerenstva za davanje gradskih prostora na korištenje, Miro Laco ustvrdio je da nije bilo diskrecijskih odluka i da se Povjerenstvo u dodjeli poslovnih prostora rukovodi mišljenjem i preporukama nadležnih gradskih ureda.

"Svaki ured ima svoju nadležnost, od socijalne politike i zdravstva do obrazovanja i kulture i daje obrazloženje povjerenstvu zašto smatra da je neka udruga od prioritetnog značaja za dobivanje poslovnog prostora", dodao je te naveo da je glavno pitanje kako napraviti balans između različitih djelatnosti.

"Je li od osobitog značaja za građane i je li neodgodiva potreba da se gradski prostor od 137 četvornih metara u središtu grada dodijeli udruzi vlasnika 'Harley Davidsona'? Zar članovi Hrvatskog društva menadžera i poduzetnika Croma nemaju novaca da plate prostor po komercijalnoj cijeni nego im ga daje grad?", pitao je Kurečić.

Predstavnici udruga i drugi nazočni navodili su slične primjere i pitanja na tematskoj sjednici Gradske koordinacije za ljudska prava na kojoj je dostavljeno i izvješće Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada o dodjeli prostora od 1. srpnja 2009. do 23. studenoga 2013.

"Po kojim kriterijima se rukovodilo Povjerenstvo za davanje gradskih prostora ako Udruga za autizam čeka na prostor već osam godina, dok ga primjerice udruga 'Moj bicikl' ili Udruga ljubitelja vina dobije za puno kraće razdoblje", pitala je gradska zastupnica Ivana Mlinar Horvat (SDP). Na Lacin odgovor da u Povjerenstvu nisu bešćutni, pa su tako dodijelili prostor i Udruzi za autizam, ali da s njime nije bila zadovoljna, Mlinar Horvat je odgovorila protupitanjem: "Zar bi trebali biti zadovoljni s prostorom u Sesvetama do kojega moraju putovati sa svojim članovima, dok 'kartaši' imaju prostor na Trgu bana Jelačića?".

Svi bi, dodala je, trebali imati istu šansu, umjesto da neki temeljem prijateljstva ili kojekakvih drugih odnosa dobiju gradskih prostor.

"Nevjerojatno je kako Gradski ured za upravljanje imovinom raspodjeljuje imovinu svih nas", ustvrdila je Emina Višnić iz Centra za nezavisnu kulturu i mlade "Jedinstvo" nakon što su iz Udruge plesnih umjetnika Hrvatske, koja djeluje već 50 godina, upozorili da još nemaju svoj prostor unatoč brojnim recentnim produkcijama i financiranju njihovih programa od strane Grada i Ministarstva kulture. Založila se za raspisivanje javnog natječaja pri dodjeli gradskih poslovnih prostora.

Lidija Pavić-Rogošić
iz udruge "Odraz" smatra da najviše frustrira činjenica što ne znaju gdje završavaju njihovi zahtjevi i poštuju li se kriteriji za dodjelom poslovnih prostora te se založila za javnu objavu bodova. "Treba nam više transparentnosti kako bi se vodio dijalog, umjesto da svatko drži svoju stranu", zaključila je.

Predstojnik Ureda za udruge, Igor Vidačak pozvao je Lacu i ostale gradske predstavnike na suradnju, koju su oni i prihvatili, te najavio da se na proljeće biti u proceduri novi zakon o udrugama koji će donijeti nova rješenja za brojne probleme pa tako i za transparentniji postupak dodjele poslovnih prostora u državnom ili gradskom vlasništvu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, PROSTORI, Nevladine udruge