Hrvatska

DRUGA SLIKA: VIDEO REPORTAŽA Medicinski fakultet rekao svoje: Judith Reisman ispraćena gromoglasnim pljeskom

'Osim jedne prosvjednice, nije bilo tenzija.'

Piše: Vanja Deželić

Judith A. Reisman je top tema u Hrvatskoj. Starica od 77 godina uzburkala je duhove jer ju gledaju kao jahača apokalipse, pristiglu da svim zagovarateljima zdravstvenog odgoja očita lekciju i učini protivnike tom školskom predmetu još odlučnijima da provedu njegovu zabranu. Tako je ona 'dojahala' i do Medicinskog fakulteta, a trebala je stići i do Filozofskog na sučeljavanje, ali je zbog sigurnosnih razloga otkazana.

Sudeći po onome što su mediji prezentirali, ostavio se dojam da će tamo rigati vatru, širiti homofobiju gdje god stigne, zagovarati ukidanje zdravstvenog odgoja i propagirati tezu o tome da su homoseksualci odgovorni za holokaust. I da, očekivalo se od nje da negira holokaust, a sve potkrijepi tezom da je znanstvenica. Dojam je ostavila i mlada djevojka koja je držala transparent s porukom "Ova propaganda je sramota za medicinu i znanost". Očito je i ona podlegla hajci...

A kad tamo na Medicini - prevara, ničega od svega čime se zastrašivalo javnost nije bilo.

 

Dapače, mnogi tzv. ugledni kolumnisti iz hrvatskih medija bi sigurno pognuli glave nakon čitanja kratke biografije Judith A. Reisman, židovke koja je živjela u Izraelu, čiji su članovi obitelji žrtve holokausta. Tijekom predavanja nije spominjala ukidanje spolnog odgoja, već njegovo prilagođavanje djeci, tako da ne budu izložena eksplicitnom sadržaju. I to je zapravo sve, njeno predavanje zasnivalo se na zaštiti djece od pornografskog sadržaja.


Ponajviše se dotakla Alfreda Kinseyja, jer Sjedinjene Američke Države poimanje seksa promatraju kroz ono prije i poslije Kinseya. Nešto kao Stari i Novi zavjet. Potom je pokazala podatke istraživanja o društvu prije i poslije svih podataka koje je prezentirao Kinsey u svojim istraživanjima.

- Kinsey je u svojim istraživanjima seksualnosti koristio djecu do 12 godina, od kojih je najmlađe dijete imalo samo pet mjeseci, kako bi dokazao da i nezrela djeca mogu doživjeti orgazme. Kao što vidite u tablici, Kinsey navodi da dijete od pet mjeseci u 24 sata ima tri orgazma - kazala je Reisman i logično se zapitala kako je do tih podataka stigao.

 


Očit je njen prezir prema Kinseyju, jer smatra da su njegova istraživanja potaknula seksualnu revoluciju i potom sve što je stiglo uz nju. Oko toga bi se mogle voditi debate, u kojima vjerojatno ne bi pobijedila Reisman. Stoga je šteta što nije bilo debate između nje i stipendista Kinseyjeva instituta - Aleksandra Štulhofera.


No činjenice jesu da seksualna revolucija nije zaštitila svoju djecu, dopustila je da ih pojede. Tako Reisman navodi, pozivajući se na podatke američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, da je od siječnja 2010. godine 4,5 milijuna djece zlostavljano od strane nastavnika i ostalih zaposlenika u školama.

- Zato me raduje činjenica da je Velika Britanija promijenila način na koji provodi spolni odgoj, iz eksplicitnog u manje eksplicitan. Više ne koriste neprimjerene scene seksa za djecu od sedam do deset godina i ne uče ih o masturbaciji. Učinili su to jer desetljeća prethodnog spolnog odgoja nisu urodili plodom - govori Reisman.

Istina, Velika Britanija je odmah iza Belgije po broju abortusa, neželjenih trudnoća i spolnih bolesti. Hrvatska se, pak, nalazi vrlo nisko na toj ljestvici, niže od svih zemalja članica Europske unije. Judith A. Reisman tvrdi da će uvođenje zdravstvenog odgoja povećati taj broj, pozivajući se na podatke iz SAD-a i zemalja Europe kao što su Velika Britanija, Francuska ili Belgija. No spolni i zdravstveni odgoj nisu isto, tako da usporedbe nisu jednake. U Hrvatskoj neće seksolozi stati pred školarce već njihovi razrednici ili nastavnici biologije kod onih starijih.

 

 

Na kraju cijelog izlaganja te starice, koja je vrlo vitalna za svoje godine, dozvoljena su samo tri pitanja. Ipak, postavljeno ih je četiri, ali ona na njih nije odgovorila detaljno, odnosno izbjegla je konkretno odgovoriti. Odgovorila je studentu koji ju je pitao o tome zašto tvrdi da je Kinsey pedofil, a kasnije navodi da nije razjašnjeno je li homoseksualac ili biseksualac, te o tužbi koju je Kinseyjev institut pokrenuo protiv nje.

- Istraživanja je proveo na 357 djece, služeći se metodama koje nisu razjašnjene, a njegovi suradnici i djeca koju je istraživao svjedočili su da je to učinjeno tako što ih je snimao, dirao ili snimao dok ih drugi diraju. Što se tužbe tiče, nisam više imala novca za boriti se s njima, ali nadam se da ću to ispraviti u budućnosti - odgovorila je.

JUDITH REISMAN NA FPZ-U
Kako je dekan Zakošek istjerivao vraga s fakulteta političkih znanosti >>


Na sljedeća tri se zapravo vrtila u krug i ponavljala da su svi pozvani pročitati njene radove i ostale koje je postavila na svojoj stranici pa da sami stvore mišljenje. Pritom se moglo vidjeti da njen doktorat s područja masovnih medija i diploma s komunikologije itekako dobro služe, vješto je pokušavala okrenuti sve u svom smjeru. No jasno se moglo vidjeti da u dubinu svoje tematike ne može, bar ne dok je suočena s pitanjima direktno. No nigdje nije ni rekla da je znanstvenica, kako nam se nameće, konstantno je govorila o timu znanstvenika u njenoj istraživačkoj ekipi.

Ne treba izostaviti ni ponašanje dekana Davora Miličića, koji se odnosio prema dr. Reisman s poštovanjem, bilo mu je jasno da je ona tamo gost, ali i da mu može biti majka. S poštovanjem su reagirali i studenti Medicine, koji su na kraju njena izlaganja aplaudiranjem od jedne minute jasno dali do znanja kako podržavaju što je rekla.

 

 

I tu je cijela ta ironija, oni koji će nas u budućnosti držati zdravima, i koji su direktno upućeni u ono što je bila tema, nisu doveli njeno istraživanje u pitanje, a oni koji nas u budućnosti moraju držati informiranima napravili su niz pogrešaka u koracima o predstavljanju ove 77-godišnje žene i suprotno profesiji doveli njeno istraživanje u pitanje iako sami za to nemaju dovoljno znanja.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravstveni odgoj, alfred kinsey, judith reisman