A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-gotovina-333.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

General Ante Gotovina je osoba godine po izboru Večernjeg lista | Politika+
Hrvatska

2012. GODINA: General Ante Gotovina je osoba godine po izboru Večernjeg lista

Na dodjeli nagrade bili su mnogi pripadnici hrvatskog političkog i društvenog vrha.

Piše: PolitikaPlus/Večernji list

U izboru Večernjeg lista hrvatskom osobom 2012. godine proglašen je umirovljeni general Ante Gotovina. Direktor za sadržaj Večernjeg lista Dražen Klarić pozdravio je sve okupljene u hotelu Esplanade.

 

– Godinu 2012. obilježila su dva događaja – završetak pretposljednje etape na dugom putu prema EU te oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Markaču i Gotovini – rekao je Klarić u pozdravnom govoru.

 

Večernji list drugi je put zaredom izabrao osobu godine, a deseteročlani žiri za to je priznanje nominirao deset osoba koje su se u 2012. istaknule različitim ostvarenjima. Prema pravilima izbora, kandidati za priznanje mogli su biti svi hrvatski državljani koji su se istaknuli u bilo kojem području ljudske djelatnosti, a u konkurenciji su se našli političari, znanstvenici, sportaši, humanitarci...

Izvršni urednik Večernjeg lista Žarko Ivković objasnio je kriterije za biranje osobe godine.

 

– Važno je da te osobe budu uzor ne samo mladima nego i svima nama te da pridonose napretku hrvatskog društva i države. Odluku smo donijeli jednoglasno, ali pomoglo nam je i više od 15 tisuća čitatelja – kazao je Ivković.

 

Glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić pozdravio je sve okupljene "na početku jedne nove tradicije".

 

– Lani je naš prvi laureat bio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Prošla godina bila je teška, imali smo dva vrhunska događaja. Vjerujemo da će 2013. donijeti više optimizma i jačanje gospodarstva. Večernjakova osoba 2012. godine je gospodin Ante Gotovina – proglasio je Ogurlić. Gotovina nije bio na dodjeli pa će mu nagradu uručiti naknadno.

 

Na dodjeli nagrade bili su mnogi pripadnici hrvatskog političkog i društvenog vrha. Svi su uglednici podržali izbor Večernjakova žirija i komentirali da za 2012. i nije bilo boljeg izbora od generala Ante Gotovine.

 

Večernji list drugi je put zaredom izabrao osobu godine, a deseteročlani žiri za to je priznanje nominirao deset osoba koje su se u 2012. istaknule različitim ostvarenjima. Prema pravilima izbora, kandidati za priznanje mogli su biti svi hrvatski državljani koji su se istaknuli u bilo kojem području ljudske djelatnosti, a u konkurenciji su se našli političari, znanstvenici, sportaši, humanitarci...

 

Podsjetimo, nominirani su bili:

 

Giovanni Cernogoraz, sportaš – U sezoni 2011./2012. ostvario najveći uspjeh u karijeri: najprije osvojio Svjetski kup, a 2012. postao dvostruki europski prvak i osvojio olimpijsko zlato u gađanju letećih meta.

 

Slavko Linić, ministar financija – Obilježio 2012. potezima kojima nastoji konsolidirati državne financije, uvesti red na tržištu te onemogućiti izbjegavanje poreznih obveza čime se omogućuje i ravnopravnost u tržišnoj utakmici.

 

Antun Cvek, svećenik – Simbol dobrote i življenja za druge. Istinsko lice siromašne Crkve koja služi najpotrebitijima. Život posvetio ljudima u nevolji. Utemeljitelj Kapi dobrote i Zaklade biskupa Josipa Langa.

 

Ivan Đikić, znanstvenik – Dobitnik najprestižnije njemačke znanstvene nagrade "Gottfried Wilhelm Leibniz" za 2012. godinu.

 

Ante Gotovina, general u mirovini – Oslobađajućom presudom Haaškog suda potvrđeno da je istinski heroj Domovinskog rata i simbol pravedne borbe za Hrvatsku. Podnio žrtvu i nepravdu, ali i pokazao skromnost, odgovornost i iskreno domoljublje.

 

Stipan Jonjić, znanstvenik – U 2012. postao član Njemačke akademije za znanost, a Europsko istraživačko vijeće odobrilo mu je projekt za istraživanje eksperimentalnih cjepiva, što je dosad jedini takav projekt dodijeljen znanstveniku koji živi i radi u Hrvatskoj.

 

Sandra Perković, sportašica – Suverena pobjednica na Olimpijadi u Londonu gdje je osvojila zlato u bacanju diska. Dužinom od 69,11 metara, što je i novi hrvatski rekord, svojoj zemlji donijela četvrtu zlatnu medalju na Ljetnim olimpijskim igrama.

 

Mate Rimac, inovator – Zahvaljujući njemu, Hrvatska prvi put u povijesti izvozi automobil. Riječ je o najbržem automobilu na električni pogon u svijetu.

 

Ratko Rudić, sportaš – Slavni vaterpolski izbornik koji je zlatnom olimpijskom medaljom okrunio svoju karijeru, ali i hrvatski sport i Hrvatsku.

 

Ivan Turudić, sudac – Kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu mogao je izbjeći suđenje bivšem premijeru Sanaderu, a time i kritike zbog presude – kakva god ona bila.