A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/peking-zagadjenje-zraka-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vrhunac onečišćenja zraka u Pekingu napunio bolnice | Politika+
Zdravlje

GUSTI SMOG: Vrhunac onečišćenja zraka u Pekingu napunio bolnice

U siječnju u više navrata izmjereno rekordno atmosfersko onečišćenje dosad neviđene gustoće.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Vrhunac atmosferskog onečišćenja ovih dana u Pekingu prouzročio je priljev velikog broja pacijenata s dišnim tegobama u gradske bolnice, pišu u četvrtak službena glasila.

Broj osoba koje pate od plućnih tegoba ili imaju poteškoća s disanjem u kineskoj prijestolnici u porastu je za 20 posto, po anketi lista Beijing Morning Post.

Gradske vlasti smatraju pak da je u Pekingu "niska razina onečišćenja".

Čak 50 posto bolesnika primljenih u hitnoj službi jedne dječje bolnice žalilo se na respiratorne smetnje, dodaje list.

Kineska prijestolnica se ovih dana guši u gustom smogu sa štetnim česticama, pošto je u siječnju u više navrata izmjereno rekordno atmosfersko onečišćenje dosad neviđene gustoće. Stanje je u četvrtak bilo malo bolje.

Američko veleposlanstvo koje mjeri i objavljuje vlastite podatke o kakvoći zraka ocijenilo je u četvrtak ujutro da je stupanj onečišćenja "veoma štetan za zdravlje", pošto je dan ranije bio "opasan". Gradske vlasti smatraju pak da je u Pekingu "niska razina onečišćenja".

Stanovnici Pekinga uglavnom ne vjeruju podacima vlade o onečišćenju okoliša pa su čak i službeni mediji u siječnju zatražili od vlasti više transparentnosti o tom pitanju.

Glavni uzrok atmosferskog onečišćenja u Pekingu je uporaba ugljena u industriji i termocentralama te stalni porast broja automobila na cestama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ekologija, onečišćenje, peking