Hrvatska

GOSTOVANJE: Reisman u Saboru: Spolni odgoj je svjetonazorsko pitanje o kojemu treba pokrenuti dijalog!

U dvosatnom razgovoru s Reisman sudjelovali su zastupnici HDZ-a, HDSSB-a i predsjednica HSP AS.

Piše: Vanja Deželić

Američka aktivistica Judith Reisman i britanski novinar Timothy Tate su, na poziv Kluba zastupnika HDZ-a, dijelu oporbenih zastupnika i gostima održali u Hrvatskom saboru predavanje o izazovima uvođenja spolnog odgoja u hrvatske škole, koje je tijekom rasprave ocijenjeno prvorazrednim ideološkim i svjetonazorskim pitanjem o kojemu je tek potrebno pokrenuti dijalog stavljajući u fokus prava i interese djece.

 

>> VIDEO REPORTAŽA Medicinski fakultet rekao svoje: Judith Reisman ispraćena gromoglasnim pljeskom

 

Uz izniman interes medija, u gotovo dvosatnom razgovoru s Reisman sudjelovali su zastupnici HDZ-a, HDSSB-a i predsjednica HSP dr. A. Starčević Ruža Tomašić. Od gostiju, raspravu su poslušali i predstavnici Crkve, građanskih udruga, te predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, odvjetnik Zvonimir Hodak i HRT-ova novinarka Karolina Vidović Krišto.

Darko Milinović pozvao je sve demokršćanske opcije u zemlji da se zajednički odupru izazovu razaranja hrvatske obitelji, jer će u suprotnom ova bitka biti izgubljena a dominantnu ulogu u odgoju djece preuzet će mediji i društvene mreže

Sastanku se, međutim nije odazvao, navodno pozvani resorni ministar Željko Jovanović, niti itko iz njegova ministarstva, a rasprava je protekla i bez oporbenih saborskih zastupnika.

Govoreći o iskustvima spolnog odgoja u SAD- u, Velikoj Britaniji, Reisman je ponovila svoja stajališta da se program spolnog odgoja temelji na seksualnoj ideologiji te da bi zbog njega Hrvatska uskoro mogla biti sučena s porastom maloljetničkih trudnoća i spolno prenosivih bolesti među maloljetnicima, a posljedično i s emocionalnim traumama mlade populacije.

"Uvjerena sam da je na djelu ideološka bitka s ciljem uništenja obitelji i potpore koju ona uživa od strane vjerskih zajednica", rekla je u svom izlaganju Reisman, ocijenivši da je cilj seksualizacije djece uspostavljanje totalne indoktrinacije i kontrole društva.

Pitanje uvođenja spolnog odgoja u škole Tate je stavio u kontekst globalnog pokušaja seksualizacije djece u čijoj su pozadini "trgovina i novac".

Raspravu o spolnom odgoju HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković ocijenio je prvorazrednim ideološkim pitanjem, dok je HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier upozorio da je temeljni problem njegovo uvođenje u hrvatske škole bez "prave istinske javne rasprave".

"Riječ je o tajnom puzajućem planu lijevih radikala koji žele promijeniti hrvatsko društvo", ocijenio je Jandroković i poručio kako je konzervativna strana čvrsta u nakani da obrani svoje vrijednosti.

Darko Milinović pozvao je sve demokršćanske opcije u zemlji da se zajednički odupru izazovu razaranja hrvatske obitelji, jer će u suprotnom ova bitka biti izgubljena a dominantnu ulogu u odgoju djece preuzet će mediji i društvene mreže.

Britanski novinar Timothy Tate, koji prati Reisman u posjetu Hrvatskoj, više je puta u raspravi upozoravao na nejasnost cilja uvođenja spolnog odgoja u hrvatske škole. "Cilj bi trebao biti odgoditi seksualnu aktivnost djece do odrasle dobi, što izgleda da je izostalo iz predloženog programa", upozorio je Tate na što je dr. Ante Ćorušić rekao kako je očito riječ o "ideološkom neokomunizmu".

Na početku sastanka zastupnik Stier i potpredsjednik Sabora Reiner ispričali su se Reisman jer je bila suočena s neugodnostima koje joj je priredila "netolerantna Hrvatska koja ne poštuje drugačija stajališta"

Reisman i Tate ponovili su i svoju potporu HTV-ovoj novinarki Karolini Vidović Krišto, čija je emisija ukinuta, kako kaže Tate, zbog prikaza i drugih stajališta o spolnom odgoju. Zbog tog je Reisman "poslala i otvoreno pismo ministru i ravnatelju HRT-a kako bi se vratilo na posao novinarku, kažnjenu samo zato što je radila svoj posao".

Inače, na početku sastanka zastupnik Stier i potpredsjednik Sabora Željko Reiner ispričali su se Reisman što je nakon dolaska u Hrvatsku bila suočena s neugodnostima koje joj je priredila "netolerantna Hrvatska koja ne poštuje drugačija stajališta".

Za razliku od onih koji se tobože zalažu za toleranciju a s toliko mržnje se suprostavljaju drugačijima, mi u HDZ-u bili smo uvijek otvoreni za argumentirani dijalog, pluralizam i slobodu govora, rekao je Reiner istaknuvši nadu da će se gosti danas upoznati i s jednom drugačijom slikom Hrvatske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

timothy tate, judith reisman, HDZ