Hrvatska

OBLJETNICA: Podignut spomenik žrtvama agresije na Tovarnik 1991. godine

Kameni spomenik s imenima 72 žrtve Tovarnika iz 1991. godine podignut je u središtu sela, pokraj općinske zgrade.

Piše: Vanja Deželić

U Tovarniku je jučer, na 15. godišnjicu pokopa 53 mještana čija su tijela 1998. godine ekshumirana iz masovne grobnice, otkriven "spomenik žrtvama velikosrpske agresije na Tovarnik i RH u Domovinskom ratu".

Kameni spomenik s imenima 72 žrtve Tovarnika iz 1991. godine podignut je u središtu sela, pokraj općinske zgrade. Na jučerašnjem komemorativnom skupu otkrili su ga izaslanik predsjednika Republike, brigadir Željko Šikić, ministar branitelja Predrag Matić Fred i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba. Blagoslov i molitvu vodio je tovarnički župnik, vlč. Stjepan Vukovac.

Inače, u Tovarniku svake godine obilježavaju spomenuti datum, nazvan Dan kada je Tovarnik plakao, a nakon otkrivanja spomenika sudionici su u koloni sjećanja prošli od središta mjesta do groblja sv. Križa gdje su na mjestu masovne grobnice položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve žrtve Tovarnika stradale u agresiji prije više od dva desetljeća.

Sveta misa služena je u župnoj crkvi sv. Mateja ap. Organizatori obilježavanja tužne obljetnice bili su općina Tovarnik i tamošnja Udruga dr. Ante Starčević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

domovinski rat, ekshumacija, tovarnik