Burze

WALL STREET: Nakon smirujućih podataka iz američkog gospodarstva, izbrisani svi gubici s početka tjedna

Ulagače je pokolebao podatak da je u posljednjem lanjskom tromjesečju BDP pao za 0,1 posto na godišnjoj razini,

Piše: PolitikaPlus

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno, no zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica u petak, većina najvažnijih globalnih indeksa tjedan je završila u plusu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 0,8 posto, na 14.009 bodova, najvišu razinu od listopada 2007. godine. S&P 500 ojačao je, pak, 0,7 posto, na 1.513 bodova, najvišu razinu od prosinca 2007., dok je Nasdaq indeks porastao 1 posto, na 3.179 bodova. To je već peti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu.

U petak su izbrisani svi gubici iz prvog dijela tjedna jer su novi makroekonomski podaci najavili stabilan rast američkog gospodarstva.

Kako se američki burzovni indeksi kreću na najvišim razinama u posljednjih pet godina, a situacija u najvećim svjetskim gospodarstvima nije baš sjajna, na početku prošloga tjedna trgovalo se vrlo oprezno.

Ulagače je pokolebao podatak da je u posljednjem lanjskom tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) pao za 0,1 posto na godišnjoj razini, što je najslabiji rezultat od drugog kvartala 2009. kada je završila recesija.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su rast aktivnosti za 1,1 posto. Nitko među njima nije predviđao pad, koji je posljedica smanjene državne potrošnje i zaliha. Ipak, ne očekuje se nova recesija, odnosno dva tromjesečja uzastopnog pada BDP-a.

Ulagače je u srijedu umirila poruka čelnika Feda, nakon dvodnevne sjednice, da je gospodarstvo vjerojatno samo privremeno zastalo. Središnja američka banka poručila je i to da ostaje pri dosadašnjim programima kupnje obveznica sve dok se nezaposlenost u SAD-u znatno ne smanji.

U petak su, pak, izbrisani svi gubici iz prvog dijela tjedna jer su novi makroekonomski podaci najavili stabilan rast američkog gospodarstva. U siječnju je u SAD-u broj zaposlenih povećan za 157.000, što je u skladu s očekivanjima. Premda je stopa nezaposlenosti porasla sa 7,8 na 7,9 posto, ulagače je oraspoložila revizija prethodnih podataka, prema kojoj je u studenome i prosincu bilo 127.000 više zaposlenih nego što je prvotno objavljeno.

Ulagače je ohrabrilo i izvješće Instituta za menadžere nabave prema kojemu je indeks industrijske aktivnosti u SAD-u u siječnju porastao s 50,2 na 53,1 bod, najvišu razinu u devet mjeseci.

„Svi posljednji podaci ukazuju na stabilno poboljšanje situacije u gospodarstvu“, kaže Eric Kuby, direktor u fondu North Star Investment Management.

Pozitivno su na tržište utjecali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija. Prema podacima Thomson Reutersa, od 252 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 69 posto nadmašilo je očekivanja analitičara, što je bolji prosjek nego u protekla četiri tromjesečja. Pritom se procjenjuje da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasle za 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je više od očekivanog rasta zarada za 1,9 posto na početku sezone objave poslovnih izvješća, ali manje od 9,9 posto, koliko se procjenjivalo u listopadu prošle godine.

Na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 posto, na 6.347 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,3 posto, na 7.833 boda, a pariški CAC 0,1 posto, na 3.773 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,4 posto, na 11.191 bod, najvišu razinu u 33 mjeseca. To je već 12. tjedan zaredom kako taj indeks raste, što je njegov najduži pozitivan niz još od 1959. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nezaposlenost, s&p 500, nasdaq, dow jones, wall street