Turizam

STRATEGIJA : Veljko Ostojić: Cilj je do 2020. biti u TOP 20 turističkih destinacija

Sedam godina za promjene

Piše: Ilijana Grgić

Ministar turizma  Veljko Ostojić na sjednici Vlade predstavio je strategiju turizma do 2020. godine.

 

Svega 13 posto smještajnih kapaciteta je u hotelima, jako malo kapaciteta ima 4 i 5 zvjezdica, a dominanatan proizvod su sunce i more što determinira trajanje sezone. Nešto manje od 100 tisuća osoba je zaposleno u turističkom sektoru.  Nedostatci  se nediferenciranost, nedovoljne investicije, nedovoljno osuvremenjen turistički marketing i nedostatak inovacija. Sve bi se to u idućih sedam godina moglo promijeniti.

 


- Bitno je partnerstvo između privatnog i javnog, javnog i javnog te privatnog i privatnog. Ekologija kao filozofija djelovanja, autentičnost i kreativnost onoga što je samo naše. Vizija je nužna, mi Hrvatsku vidimo kao atraktivnu turističku destinaciju koja će svojim godinama cijelu godinu pružati sadržaje.

Glavni razvojni cilj je da budemo među 20 vodećih turističkih destinacija na svijetu, danas smo 34 u svijetu, 24 u Europi i 8 među mediteranskim destinacijama. Cilj su nam investicije od 7 milijardi eura, povećanje kvalitete obiteljskog smještaja te smještaja u kampovima, generirati 30.000 novih radnih mjesta te povećati turističku potrošnju na 14,5 milijardi eura, rekao je ministar Ostojić.

 


Ministar je istaknuo kako je turizam  sve više industrija doživljaja, da se traže proizvode sa više dodatne vrijednosti.

 

Strategija definira i konkretan i precizan Akcijski plan, sastavljen od 26 prioritetnih mjera koje se, između ostalog, odnose na: jasno definiranje izmjena i dopuna zakonske regulative, zatim akcijske planove razvoja pojedinih turističkih proizvoda, nacionalne programe razvoja određenih segmenata smještajnih kapaciteta, izradu novog strateškog marketing plana hrvatskog turizma i preustroj sustava turističkih zajednica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

veljko ostojić, turizam