Turizam

ODLUKE: Po ulasku u EU Hrvatska će maksimalno skratiti i pojednostaviti izdavanje viza za Ruse

'Ove godine u Rusiji očekujemo oko 150 tisuća zahtjeva za hrvatske vize.'

Piše: Vanja Deželić

Uvažavajući važnost i potencijal ruskog tržišta za Hrvatsku, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva turizma održali su sastanak s predstavnicima turističkih agencija i strukovnih udruga u turizmu, na temu: "Hrvatska vizna politika u svjetlu pristupanja EU", s posebnim naglaskom na tržište Ruske Federacije.                                   

S obzirom na predstojeći ulazak u Europsku uniju, Hrvatska će već od 1. travnja imati u potpunosti usklađenu viznu politiku s politikom Europske unije, što znači da će se za državljane, iz primjerice Rusije i Turske te ostalih država koje nisu članice "europske obitelji", od toga dana primjenjivati klasični vizni režim. Ipak, s obzirom na važnost ruskog tržišta s kojeg se posljednjih nekoliko godina bilježi snažan rast turističkog prometa, Hrvatska će nastojati maksimalno pojednostaviti i skratiti postupak izdavanja viza.

 

 

Za ulazak u Hrvatsku ruskim će se državljanima vize izdavati u vrlo kratkome roku (u pravilu do pet dana od primitka zahtjeva), uz mogućnost izdavanja višekratnih viza. Pristojba za vizu ostaje 35 EUR. Također Odlukom Vlade Republike Hrvatske, u razdoblju od 1. siječnja 2013. godine do datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju, svim strancima nositeljima valjanih schengenskih isprava, za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak nije potrebna dodatna (hrvatska) viza.

- Tržišta izvan Europske unije, pogotovo Rusija iz koje posljednjih nekoliko godina bilježimo kontinuirani dvoznamenkasti rast turističkog prometa, vrlo su važna za hrvatski turizam. Skorim ulaskom Hrvatske u EU aktivirat će se vizni režim prema svim zemljama izvan EU i upravo u interesu turizma, Ministarstvo turizma kontinuirano i pojačano surađuje s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova oko pripreme izdavanja viza za ruske državljane - izjavio je pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić.

Prema podacima HTZ-a, u 2012. godini turisti iz Rusije ostvarili su 1,8 milijuna noćenja, što je 11 posto ili gotovo 170 tisuća noćenja više nego 2011.

Prema podacima HTZ-a, u 2012. godini turisti iz Rusije ostvarili su 1,8 milijuna noćenja, što je 11 posto ili gotovo 170 tisuća noćenja više nego 2011., a s obzirom na udio u ukupnom turističkom prometu Hrvatske, trenutno čine udio od 3 posto te se nalaze na 10. mjestu najvažnijih emitivnih tržišta Hrvatske.

Ruski će državljani vizu za ulazak u Hrvatsku, uz podnošenje zahtjeva u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Moskvi, moći ishoditi i posredstvom akreditiranih turističkih agencija, ali isto tako i posredstvom vanjskih pružatelja usluga, tzv. viznih centara koji će posredovati u zaprimanju zahtjeva. Uskoro će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objaviti javni poziv za takvu vrstu vanjskih pružatelja usluga, a prednost će imati oni koji imaju više ispostava na ruskom državnom području.

- Ove godine u Rusiji očekujemo oko 150 tisuća zahtjeva za hrvatske vize pa bi, uz turističke agencije, vizni centri znatno pridonijeli olakšavanju postupka - naglasio je Vinko Ljubičić, načelnik Sektora za konzularne poslove pri MVEP-u.

Budući da se iz godine u godinu povećava broj gostiju iz Ukrajine i Turske, a više nisu moguće privremene suspenzije viznoga režima ili ga je Hrvatska obvezna uvesti, odgovarajuće se pripreme, slične onima u Moskvi, provode i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kijevu te u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ankari i Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Istanbulu.

Na sastanku je zaključeno da će se učinit sve kako novi vizni režim ne bi bio zapreka za dolazak stranih turista u Hrvatsku. Inače, usprkos tome da većina zemalja EU već godinama provodi klasični vizni režim prema ruskim i ukrajinskim državljanima, oni u tim zemljama od 2008. godine bilježe rast turističkog prometa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, MINT, turizam