Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dobitonosne prodaje srušile Nikkei, izjave Draghija spustile euro

Draghijeva izjava potaknulao špekulacije da bi daljnje jačanje eura moglo otvoriti vrata za novo smanjenje ključne kamate.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Draghijeva izjava potaknulao špekulacije da bi daljnje jačanje eura moglo otvoriti vrata za novo smanjenje ključne kamate, koju su jučer čelnici ECB-a ostavili nepromijenjenu na rekordno niskih 0,75 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer su ulagače ohrabrili podaci koji ukazuju na jačanje kineskog gospodarstva, dok je euro pod pritiskom zbog slabosti gospodarstva eurozone.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,1 posto.


MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,2 posto.

Oštar pad japanskog Nikkei indeks posljedica je dobitonosnih prodaja nakon što je posljednjih tjedana taj indeks snažno porastao, dosegnuvši u srijedu najvišu razinu u četiri godine.

Unatoč jučerašnjem padu cijena dionica na Wall Streetu, na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle jer je ulagače ohrabrio podatak da je u siječnju izvoz Kine porastao za 25 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je više od očekivanja i najveći skok još od travnja 2011. godine. To ukazuje na jačanje inozemne potražnje.

Uvoz Kine porastao je također više od očekivanja, 28,8 posto, što ukazuje na jačanje domaće potražnje i razbuđivanje industrijske aktivnosti.

„U kineskom se gospodarstvu situacija poboljšava. Osim ovih podataka, i oni o maloprodaji, proizvodnji i investicijama pokazuju da se trend oporavka nastavlja, nakon što je u trećem tromjesečju prošle godine prekinut trend usporavanja rasta gospodarstva“, kaže Hirokazu Yuihama, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Na valutnim je, pak, tržištima euro pod pritiskom, nakon što je jučer predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi poručio da se u drugoj polovici godine očekuje postupan oporavak gospodarstva eurozone, ali da negativni rizici nadmašuju pozitivne.

Osvrnuo se i na jačanje eura posljednjih tjedana, kazavši da tečaj nije cilj politike, ali da je vrlo značajan za rast i stabilnost cijena. Stoga će, kazao je Draghi, ECB pažljivo pratiti utjecaj jačanja eura na gospodarstvo.

To je potaknulo špekulacije da bi daljnje jačanje eura moglo otvoriti vrata za novo smanjenje ključne kamate, koju su jučer čelnici ECB-a ostavili nepromijenjenu na rekordno niskih 0,75 posto. Zbog toga je jučer cijena eura pala na svega 1,3370 dolara, najnižu razinu u dva tjedna. Jutros se ponešto oporavila, na 1,3410 dolara, no to je znatno ispod 1,3711 dolara, najviše razine u 14 i pol mjeseci, koju je dosegnula prošloga petka.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura skliznuo je s jučerašnjih 126,60 na 125,05 jena.

Cijena dolara prema japanskoj valuti oslabila je, pak, s jučerašnjih 93,45 na 93,30 jena.

Nakon što je jučer pala za 80 centi, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 95,80 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj eura, mario draghi, nikkei, msci, svjetska tržišta, jen, ecb