Hrvatska

BRUXELLES: Milanović prenio dobre vijesti: Do 2020. imamo na raspolaganju više od 11 milijardi eura!

Izvukli smo više od planiranog.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski premijer Zoran Milanović izrazio je zadovoljstvo ishodom summita čelnika EU-a na kojem je dogovoren višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2014.-2020. u kojem će Hrvatska moći povući 11,7 milijardi eura.

Svota koju smo dobili, skoro 12 milijardi eura je teoretska. To imate na raspolaganju i ako ste je u stanju iskoristiti onda možete znatno unaprijediti blagostanje svoje zemlje

Osim iznosa, za Hrvatsku je također važno i to što će imati dodatnu godinu dana za realizaciju projekata koji se će financirati iz europskih fondova, što znači da će sredstava moći koristiti u godini u kojoj je potpisan ugovor i još tri dodatne godine - tzv. pravilo N+3.

- Na nas se, kao i na druge, primjenjuje pravilo N+3. To je bio naš prijedlog iz studenoga prošle godine. Svota koju smo dobili, skoro 12 milijardi eura je teoretska. To imate na raspolaganju i ako ste je u stanju iskoristiti onda možete znatno unaprijediti blagostanje svoje zemlje. To je za Hrvatsku puno više od onoga što smo do sada imali, nismo imali ništa od svega toga - rekao je Milanović.

Hrvatska će u sljedećem proračunskom razdoblju moći povući do 11,7 milijardi eura, od čega 8,092 milijardi iz kohezijske politike, 3,462 iz zajedničke poljoprivredne politike te 203,7 milijuna za schengensku granicu.

Pored ovih alokacija koje su rezervirane za Hrvatsku, ona će se moći natjecati i za sredstva namijenjena za neke zajedničke programe Unije.

U odnosu na zadnji prijedlog, Hrvatska je dobila nešto više zahvaljujući povećanju sredstava za ruralni razvoj

Hrvatska će moći koristiti sredstva i iz inicijative namijenjene za zapošljavanje mladih, koja će ukupno imati na raspolaganju šest milijardi eura.

U odnosu na zadnji prijedlog, Hrvatska je dobila nešto više zahvaljujući povećanju sredstava za ruralni razvoj.

Uz svo zadovoljstvo proračunom, premijer je izrazio i zadovoljstvo pitanjem Ljubljanske banke. Uvjeren je da će kroz mjesec i pol dana sve biti riješeno na obostrano zadovoljstvo. Isto je to uvjeren i premijer Slovenije Janez Janša, ali niti jedan od njih još nije otkrio detalje rješenja, tako da javnost ne zna može li i ona biti zadovoljna time što premijeri čine po ovom pitanju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bruxelles, zoran milanović, proračun, summit