Znanost

BLISKI SUSRET: 15. veljače asteroid će 'za dlaku' promašiti Zemlju: Proletjet će bliže od TV satelita

To je najbliži prolazak asteroida u posljednjih 15 godina otkad znanstvenici rutinski prate njihovo kretanje.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Mali asteroid kojega su astronomi nazvali 2012 DA 14 idući će se tjedan približiti i proći bliže Zemlji od visokoletećih TV satelita koji okružuju naš planet, no nema opasnosti od njegova potencijalnog udara, izvijestili su u četvrtak iz NASA-e.

2012 DA14 prošle je godine otkrila grupa astronoma amatera u Španjolskoj. Veličine je olimpijskoga bazena promjera 46 metara, težak oko 130 tisuća tona, a 15. veljače proći će na udaljenosti od 27.520 km od Zemlje (+/- 150km).


To je najbliži prolazak asteroida u posljednjih 15 godina otkad znanstvenici rutinski prate njihovo kretanje.

TV, meteorološki i komunikacijski sateliti u geostacionarnoj orbiti lete oko 8.000 km više, a Mjesec je 14 puta udaljeniji.

Unatoč blizini prolaska, udar u Zemlju je nemoguć, rekao je astronom Donald Yeomans iz NASA-ina laboratorija u Pasadeni.

Neće biti vidljiv golim okom. Sljedeći njegov prolazak bit će 2046., ali tad će proći na daleko većoj udaljenosti, oko 1,2 milijuna kilometara od Zemlje. Nema rizika od udara u sljedećih stotinjak godina, pa je uklonjen s popisa onih koji predstavljaju neposrednu opasnost. No, kad bi se dogodio udar, procjenjuje se da bi oslobodio energiju ravnu eksploziji 2,4 milijuna tona TNT-a, dok se eksplozija u Tunguskoj u Sibiru 1908.procjenjuje na 3-30Mt.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nasa, Donald Yeomans