Hrvatska

FIMI MEDIA: Mislav Banek: Sve HDZ-ove poslove vodio je Jarnjak, a ne Sanader

Jarnjak je, po Banekovim riječima, bio glavni operativac koji je u stranci bio svaki dan, a bio je zadužen i za provođenje odluka predsjedništva.

Piše: PolitikaPlus

Bivši predsjednik HDZ-ove mladeži Mislav Banek posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi media da je sve poslove tada vladajuće stranke vodio glavni tajnik Ivan Jarnjak, a ne optuženi premijer Ivo Sanader koji je u stranačke prostorije dolazio tek jednom tjedno.

Jarnjak je, po Banekovim riječima, bio glavni operativac koji je u stranci bio svaki dan, a bio je zadužen i za provođenje odluka predsjedništva.

Tužiteljstvo smatra da je preko te agencije izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki koji je završavao u HDZ-ovom crnom fondu, ali i kod tada najmoćnijeg hrvatskog političara Ive Sanadera

Banek tvrdi da mu je bivši glavni tajnik, koji je u zamjenu za svjedočenje dobio oprosnicu od kaznenog progona u ovom slučaju, dozvolio i suradnju s Fimi medijom, agencijom po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Tužiteljstvo smatra da je preko te agencije izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki koji je završavao u HDZ-ovom crnom fondu, ali i kod tada najmoćnijeg hrvatskog političara Ive Sanadera.

Banek, međutim, tvrdi da nikada nije čuo za bilo kakav crni fond ili plaćanje mimo računa, kao ni da je HDZ surađivao s Fimi medijom. Ipak, kazao je da je s agencijom Nevenke Jurak dva ili tri puta surađivala stranačka mladež.

"Obratio sam se glavnom tajniku koji mi je dao odobrenje i uputio me Branki Pavošević. Ne znam je li me ona poslala Nevenki Jurak ili je to učinio Mladen Barišić", posvjedočio je Banek ističući da o suradnji s Fimi medijom nikada nije razgovarao sa Sanaderom.

Poput ostalih svjedoka Sanaderove obrane Banek je kazao da optuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a odluke nije donosio samostalno. "Odluke su se donosile na predsjedništvu, a Sanader je samo davao prijedloge", kazao je svjedok.

Ustvrdio je i da je predsjedništvo stranke imalo puno povjerenje u rizničara Barišića i blagajnicu Pavošević koji su za razliku od Sanadera priznali optužbe za izvlačenje novca preko Fimi medije.

Suđenje Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci nastavlja se svjedočenjem pjevačice Nine Badrić čiji su se predizborni nastupi za HDZ, po tvrdnjama tužiteljstva, plaćali novcem iz stranačkoga crnog fonda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo sanader, ivan jarnjak, mislav banek, HDZ