Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nakon izjava skupine G7 jen ojačao, a cijene na azijskim burzama porasle

Jen je već mjesecima u silaznoj putanji jer novi japanski premijer Šinzo Abe agresivno pritišće središnju banku na dodatno labavljenje monetarne politike.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„U zajedničkoj izjavi ministri G7 poručuju da bi se monetarna politika trebala koristiti za postizanje domaćih ciljeva. No, japanska vlada ne manipulira tečajem, nego nastoji suzbiti deflaciju, a posljedica je toga slabljenje jena“

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, dok su u Japanu znatno pale jer je jen ojačao nakon različitih interpretacija izjave skupine G7 najvećih svjetskih gospodarstava o tečajevima.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,9 i 1,4 posto.

Tržišta u Kini i Hong Kongu ni danas ne rade zbog kineske Nove godine, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,9 posto.

Jačanje azijskih burzi zahvaljuje se dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija i banaka, kao i jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu na nove najviše razine u više od pet godina.

No, tokijski Nikkei indeks osjetno je pao, jer su se ulagači, zbog jačanja jena, odlučili na dobitonosnu prodaju, nakon desetak tjedana snažnog rasta cijena dionica.

Jen je već mjesecima u silaznoj putanji jer novi japanski premijer Šinzo Abe agresivno pritišće središnju banku na dodatno labavljenje monetarne politike kako bi se gospodarstvo izvuklo iz recesije i deflacije.

Danas je počela dvodnevna sjednica čelnika japanske središnje banke, no ne očekuju se već sada nove poticajne monetarne mjere. Jučer su, pak, nakon sastanka u Bruxellesu, ministri financija skupine G7 najvećih svjetskih gospodarstava priopćili da ostaju predani načelu da tečajeve valuta određuje tržište, a ne vlade ili monetarne vlasti.

Niz europskih zemalja, na čelu s Njemačkom, već neko vrijeme poručuje Japanu da ne bi trebao pretjerano labavom monetarnom politikom poticati slabljenje jena i tako povećavati konkurentnost svojeg gospodarstva na štetu drugih.

Jučer je jedan od dužnosnika na sastanku G7 kazao da prevelike oscilacije tečaja japanske valute zabrinjavaju. I dok su neki analitičari tu izjavu shvatili kao poruku Abeu da olabavi pritisak na središnju banku, drugi više ističu zajedničku izjavu skupine G7, koju smatraju tek uobičajenim priopćenjem po pitanju tečajeva.

„U zajedničkoj izjavi ministri G7 poručuju da bi se monetarna politika trebala koristiti za postizanje domaćih ciljeva. No, japanska vlada ne manipulira tečajem, nego nastoji suzbiti deflaciju, a posljedica je toga slabljenje jena“, kaže Judži Saito, direktor u banci Credit Agricole.

U svakom slučaju, o tečajevima ili, kako neki kažu, 'valutnom ratu' još će se raspravljati na sastanku čelnika skupine G20 najvećih gospodarstava svijeta u Moskvi u petak i subotu.

U međuvremenu, jen je na valutnim tržištima ojačao, pa se jutros tečaj dolara kreće oko 93,25 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,20 jena.

Cijena eura prema japanskoj valuti skliznula je, pak, s jučerašnjih 125,70 na 125,40 jena. U odnosu na američku valutu, tečaj eura ojačao je s jučerašnjih 1,3380 na 1,3450 dolara.

Nakon što je jučer porasla za 50-ak centi, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 97,60 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NIKKEI, TEČAJ JENA, FOREX, TEČAJ EURA, JAPAN, JEN, ŠINZO ABE, SVJETSKA TRŽIŠTA, MSCI