A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/benedikt-xvi-300.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Neki kardinali odavna u diskretnoj kampanji za Ratzingerovog nasljednika? | Politika+
Hrvatska

NAGAĐANJA: Neki kardinali odavna u diskretnoj kampanji za Ratzingerovog nasljednika?

Nijedan kardinal ne smije se otvoreno zalagati za to radno mjesto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Papa Benedikt XVI. možda je u ponedjeljak šokirao svijet svojom najavom odlaska s dužnosti, ali čini se da su neki kardinali i prije dvije godine već počeli borbu da ga naslijede.

"Paradoksalno, ne smijete se pojaviti u novinama i svakako vas ne smiju fotografirati. Čovjek Crkve nije zvijezda i uvijek se mora sjetiti upozorenja 'tko na konklave uđe kao papa, izađe kao kardinal'."

Izbor pape među najtajanstvenijim je izborima na svijetu, kandidati nisu javno objavljeni, a blefira se više nego u pokeru za velike uloge, piše Reuters.

Nijedan kardinal ne smije se otvoreno zalagati za to radno mjesto jer se smatra da se izbor događa po nadahnuću Duha svetoga.

No u tajnosti, na sastancima u Vatikanu i na večerama u finim rimskim restoranima kardinali elektori među sobom odmjeravaju potencijalne kandidate i predstavnicima medija suptilno plasiraju podatke o tome tko 'igra', a tko ne.

Ti diskretni razgovori, koje Rimljani bez poštovanja zovu 'totopapa' ili 'papinska lutrija', intenzivirali su se u ponedjeljak kad je Benedikt objavio prvu papinsku abdikaciju u zadnjih nekoliko stoljeća, a zahuktat će se kad kardinali iz cijeloga svijeta za koji dan stignu na konklave.

No čini se da je Benedikt borbe za svoga nasljednika potaknuo još 2010. kad je u intervjuu njemačkim medijima rekao da bi razmislio o odlasku da osjeti da fizički nije sposoban ostati na dužnosti.

"To je priznanje uzdrmalo svakog tko ima ikakvu težinu u Vatikanu i neke je kardinale potaknulo na početak poluslužbene borbe", piše francuska novinarka Caroline Pigozzi u svojoj novoj knjizi "Le Vatican Indiscret" (Indiskretni Vatikan).

Taj je pristup totalna suprotnost modernoj američkoj političkoj kampanji u kojoj postoje predizibori, televizijske debate, krupni donatori i strategije za Facebook i Twitter.

"Paradoksalno, ne smijete se pojaviti u novinama i svakako vas ne smiju fotografirati", piše Pigozzi, "Čovjek Crkve nije zvijezda i uvijek se mora sjetiti upozorenja 'tko na konklave uđe kao papa, izađe kao kardinal'".

John Thavis, veteran među rimskim dopisnicima, čija knjiga Vatikanski dnevnici izlazi 21. veljače, kaže da je Benediktove riječi izgovorene 2010. imao na umu kad se žurio što prije završiti knjigu.

"Bojao sam se da će najaviti da odlazi prije nego što knjiga ode u tisak", rekao je za Reuters, "Mislio sam da će to učiniti 22. veljače, na dan Katedre sv. Petra apostola jer se taj dan povezuje s papinskom čašću".

Otprilike trećina od 117 kardinala s pravom glasa radi u vatikanskoj Kuriji, i oni lako mogu razgovarati o zvijezdama u usponu ili neželjenim kandidatima.

Ostali, a to su nadbiskupi vodećih katoličkih središta diljem svijeta, sada rezerviraju let za Rim u nadi da će 28. veljače biti na Papinu oproštaju od kardinala.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZBOR PAPE, CRKVA, PAPA