Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Japanska središnja banka zadržava monetarnu politiku, jen stabilan, azijske burze ojačale

Japansko gospodarstvo u ćetvrtom kvartalu palo 0,4 posto, dok su analitičri očekivali rast od 0,5 posto.

FOTO: Šinzo Abe
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Japanska je vlada jutros objavila da je u četvrtom kvartalu prošle godine gospodarstvo na godišnjoj razini palo 0,4 posto. Premda se u anketi Reutersa očekivao rast za 0,5 posto, podaci nisu toliko razočarali ulagače jer je to manji pad nego u prethodnom tromjesečju.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok je tečaj japanskog jena stabilan uoči sastanka skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava, na kojemu će se raspravljati o situaciju u globalnom gospodarstvu i oscilacijama tečajeva valuta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 0,8 posto.

U Singapuru burzovni indeks stagnira, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,6 posto. Jačanje azijskih burzi zahvaljuje se naznakama jačanja najvećih svjetskih gospodarstava, što je potaknulo rast cijena sirovina, a time i dionica u rudarskom sektoru.

Japanska je vlada jutros objavila da je u četvrtom kvartalu prošle godine gospodarstvo na godišnjoj razini palo 0,4 posto. Premda se u anketi Reutersa očekivao rast za 0,5 posto, podaci nisu toliko razočarali ulagače jer je to manji pad nego u prethodnom tromjesečju, pa se u prvom ovogodišnjem kvartalu očekuje izlazak trećeg po veličini svjetskog gospodarstva iz recesije.

Nakon dvodnevne sjednice njezinih čelnika, jutros je japanska središnja banka priopćila da monetarna politika do daljnjeg ostaje nepromijenjena, ali je povećala procjene gospodarskog rasta u ovoj godini. Danas se očekuju i podaci o bruto domaćem proizvodu eurozone, pa terminski indeksi na europskim burzama jutros stagniraju, najavljujući oprezno trgovanje do objave tih podataka.

I na valutnim tržištima vlada oprez jer su ulagači suzdržani uoči sastanka čelnika skupine G20 u Moskvi u petak i subotu, na kojemu će se, među ostalim, raspravljati o oštrom padu tečaja jena.

Jen je već mjesecima u silaznoj putanji jer novi japanski premijer Šinzo Abe agresivno pritišće središnju banku na dodatno labavljenje monetarne politike kako bi se gospodarstvo izvuklo iz recesije i deflacije. To, međutim, šteti konkurentnosti proizvoda iz drugih zemalja, pa se Japan našao na udaru kritika niza zemalja, ponajviše europskih. Kako se zbog toga na sastanku čelnika G20 očekuje oštra rasprava o tečajnoj politici, ulagači nisu skloni previše mijenjati svoje pozicije dok se ne vide rezultati tog skupa.

Jutros se tečaj dolara kreće oko 93,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,25 jena.

Cijena eura prema japanskoj valuti ojačala je, pak, s jučerašnjih 125,40 na 125,60 jena. U odnosu na američku valutu, tečaj eura skliznuo je s jučerašnjih 1,3450 na 1,3435 dolara.

Nakon što je jučer pala za 50-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala 15-ak centi, na 97,15 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azijske burze, msci, nikkei, shinzo abe, šinzo abe, japan, svjetska tržišta