Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Valutni ratovi: Japanska vlada oslabila jen i podigla konkurentnost izvoznika

Može li Japan uvjeriti G20 da je slabljenje jena samo posljedica poticanja gospodarstca, a ne namjerne devalvacije?

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, zbog produbljivanja recesije u eurozoni, dok su na valutnim tržištima ulagači oprezni uoči sastanka čelnika skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava, koji će raspravljati i o tečajevima.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Singapuru oslabile između 0,1 i 0,3 posto.

„Nakon niza komentara dužnosnika u svijetu ovoga tjedna, čini nam se da je međunarodna zajednica spremna tolerirati slabljenje jena, ako će napori Japan i dalje biti usmjereni na domaće politike i ako prilagodi svoju retoriku po pitanju valute“

U Južnoj Koreji cijene su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Oprez na azijskim burzama posljedica je jučer objavljenih podataka o 0,6-postotnom padu gospodarstva eurozone u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Više nego što se očekivalo pala su i gospodarstva Njemačke te Francuske, najveća u Europi, pa je splasnula nada u oporavak eurozone na početku ove godine.

I na valutnim tržištima vlada oprez jer su ulagači suzdržani uoči sastanka čelnika skupine G20 u Moskvi danas i sutra, na kojemu će se, među ostalim, raspravljati o oštrom padu tečaja jena.

„Ulagači su oprezni uoči sastanka G20, koji bi mogao zakočiti oštar pad jena u posljednja dva mjeseca“, kaže Cho Young-hyun, analitičar u tvrtki Hana Daetoo Securities.

Pod pritiskom nove japanske vlade, tamošnja središnja banka u siječnju je dodatno olabavila monetarnu politiku, a očekuju se i nove mjere koje bi suzbile deflaciju i potaknule izlazak gospodarstva iz recesije.

Zbog toga jen slabi, a to potiče konkurentnost japanskih proizvoda na svjetskom tržištu. No, to šteti konkurentnosti proizvoda iz drugih zemalja, pa se Japan našao na udaru kritika niza europskih zemalja, koja su također u recesiji i ne odgovara im jačanje eura prema jenu i drugim valutama.

Na sastanku G20 bit će riječi o ovim oscilacijama tečajeva, no to neće biti najvažnija tema, kažu analitičari, ako Japan uspije uvjeriti partnere da je agresivno popuštanje monetarne politike usmjereno samo na poticanje gospodarstva te da je slabljenje jena samo posljedica toga, a ne namjerne devalvacije.

„Nakon niza komentara dužnosnika u svijetu ovoga tjedna, čini nam se da je međunarodna zajednica spremna tolerirati slabljenje jena, ako će napori Japan i dalje biti usmjereni na domaće politike i ako prilagodi svoju retoriku po pitanju valute“, navode analitičari banke JPMorgan u bilješci klijentima.

Jutros se tečaj dolara kreće oko 92,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,50 jena.

Cijena eura prema japanskoj valuti skliznula je, pak, s jučerašnjih 125,60 na 123,50 jena.

U odnosu na američku valutu, tečaj eura skliznuo je, pod pritiskom produbljivanja recesije u eurozoni, s jučerašnjih 1,3435 na 1,3350 dolara.

Nakon što je jučer ojačala za 30-ak centi, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 97,35 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj eura, japan, jen, svjetska tržišta, azijske burze, forex