Znanost

PROMAŠIO: Asteroid 2012 DA14 bez ikakvih incidenata proletio pokraj Zemlje

Kako je ranije i najavljeno, prošao je čak i ispod orbite na kojoj kruže geostacionarni meteorološki i telekomunikacijski sateliti, ali ipak daleko iznad velike većine satelita.

Piše: PolitikaPlus

Asteroid 2012 DA14 je u subotu u 20.24 sati proletio na udaljenosti od 27.800 kilometara od Zemlje i nastavio se udaljavati od nje, objavila je NASA na svojim internetskim stranicama.

Asteroid je, kako je ranije i najavljeno, prošao čak i ispod orbite na kojoj kruže geostacionarni meteorološki i telekomunikacijski sateliti, ali ipak daleko iznad velike većine satelita uključujući i Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) koja kruži oko Zemlje na visini od oko 350 km.

Geostacionarni sateliti kruže u orbiti na visini od 35,786 km iznad ekvatora i slijede smjer Zemljine rotacije. Objekt u toj orbiti ima isti orbitalni period kao i Zemlja, i za promatrače na površini čini se kao da je fiksiran na nebu.

Astronomi iz NASA-ina programa za objekte bliske Zemlji (NEO) Paul Chodas i Don Yeomans ranije su najavili da će asteroid proći pored Zemlje prilično velikom brzinom od oko 7,8 km u sekundi u smjeru od juga prema sjeveru.

Asteroid je prošle godine otkrila skupina astronoma amatera iz Španjolske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

planet, zemlja, asteroid