Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Burza u Tokiju na četverogodišnjem vrhuncu, jen ponovo pao

'Poruka G20 je da je monetarno popuštanje OK, no da se ne bi smjelo poduzimati ništa kako bi se valute oslabile.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi jutros se trguje oprezno, dok je tokijski Nikkei indeks snažno porastao, zahvaljujući oštrom padu tečaja japanske valute jer čelnici skupine G20 nisu izravno kritizirali Japan zbog slabljenja jena.

„Poruka G20 je da je monetarno popuštanje OK, no da se ne bi smjelo poduzimati ništa kako bi se valute oslabile. Međunarodna zajednica poručila je zapravo da je spremna tolerirati slabljenje jena, ako će napori Japan i dalje biti usmjereni na rješavanje domaćih problema, a ne na devalvaciju valute“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji ojačale između 0,1 i 0,5 posto. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu burzovni su indeksi oslabili između 0,1 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,2 posto.

Skok Nikkei indeksa na najviše razine u četiri godine zahvaljuje se rastu cijena dionica velikih japanskih proizvođača jer sa slabljenjem jena raste njihova konkurentnost na svjetskom tržištu.

Tečaj jena jutros je oštro pao jer su ministri financija i središnji bankari skupine G20, nakon dvodnevnog sastanka u Moskvi, u subotu objavili da nema valutnog rata te su u zajedničkoj izjavi o tečajevima izostavili kritike Japanu.

Od kada je krajem prošle godine na čelo japanske vlade došao Šinzo Abe, ne popušta pritisak na tamošnju središnju banku da agresivno olabavi monetarnu politiku kako bi suzbila deflaciju i potaknula izlazak gospodarstva iz recesije.

„Japan će nastaviti s popuštanjem monetarne politike, a time i slabljenjem jena. Ostatak Azije neće samo sjediti i čekati što će se dogoditi. Zbog toga će rasti pritisak na azijske valute“

Zbog toga je posljednjih mjeseci jen oštro pao, što je izazvalo kritike niza zemalja, uglavnom europskih, koje su optužile Japan da namjerno ruši tečaj jena i tako pogoduje svom gospodarstvu na štetu drugih.

No, na sastanku čelnika G20 Japan je očigledno uspio uvjeriti partnere da je agresivno popuštanje monetarne politike usmjereno samo na poticanje gospodarstva te da je slabljenje jena samo posljedica toga, a ne namjerne devalvacije.

„Poruka G20 je da je monetarno popuštanje OK, no da se ne bi smjelo poduzimati ništa kako bi se valute oslabile. Međunarodna zajednica poručila je zapravo da je spremna tolerirati slabljenje jena, ako će napori Japan i dalje biti usmjereni na rješavanje domaćih problema, a ne na devalvaciju valute“, kaže Junosuke Ikeda, valutni strateg u tvrtki Nomura Securities.

Zbog toga je jutros tečaj dolara skočio 0,7 posto, na 94,15 jena, dok je cijena eura porasla 0,3 posto, na 125,50 jena.

Tečaj eura prema američkoj valuti skliznuo je, pak, s 1,3360 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,3340 dolara.

No, slabljenje jena pritišće druge azijske valute jer će one relativno ojačati u odnosu na dolar. Zbog toga će oslabiti konkurentnost proizvoda iz tih zemalja, primjerice Južne Koreje, na svjetskom tržištu, što će loše utjecati na njihova izvozno usmjerena gospodarstva.

„Japan će nastaviti s popuštanjem monetarne politike, a time i slabljenjem jena. Ostatak Azije neće samo sjediti i čekati što će se dogoditi. Zbog toga će rasti pritisak na azijske valute“, objašnjava Juna Park, analitičar u tvrtki Donghu Securities.

Nakon što je u petak pala za 1,4 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila daljnjih 20-ak centi, na 95,65 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ JENA, JEN, AZIJSKE BURZE, SVJETSKA TRŽOŠTA, FOREX