Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske ulagače ohrabrilo raspoloženje na američkim i euro burzama

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,8 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros ojačale, zahvaljujući jučerašnjem rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu i europskim tržištima, dok je tečaj japanske valute, koji je dulje vrijeme bio pod pritiskom, stabilan u odnosu na dolar i euro.

„Izvješće ZEW instituta pozitivan je signal uoči značajnijih podataka o PMI indeksu gospodarske aktivnosti i IFO poslovnom raspoloženju u Njemačkoj, koja će biti objavljena u drugom dijelu tjedna. Ti bi podaci mogli podržati nadu u oživljavanju najvećeg europskog gospodarstva“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,8 posto. Najviše je, 1,9 posto, skočio južnokorejski Kospi indeks, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,7 posto, dosegnuvši najvišu razinu od kolovoza 2011. godine.

Azijske ulagače ohrabrilo je dobro raspoloženje na američkim i europskim burzama. Zahvaljujući najavama preuzimanja kompanija, na Wall Streetu su se jučer S&P 500 i Dow Jones indeks primaknuli rekordnim razinama, dosegnutima 2007. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle jer je ulagače ohrabrio skok njemačkog ZEW indeks raspoloženja investitora na najvišu razinu u tri godine.

„Izvješće ZEW instituta pozitivan je signal uoči značajnijih podataka o PMI indeksu gospodarske aktivnosti i IFO poslovnom raspoloženju u Njemačkoj, koja će biti objavljena u drugom dijelu tjedna. Ti bi podaci mogli podržati nadu u oživljavanju najvećeg europskog gospodarstva“, kaže Vassili Serebriakov, strateg u banci BNP Paribas.

A na valutnim se tržištima trguje mirno, pri čemu se tečaj jena oporavio od oštrog pada u ponedjeljak, nakon što su japanske vlasti od čelnika skupine G20 najvećih gospodarstava svijeta dobile 'zeleno svjetlo' za daljnje popuštanje monetarne politike kako bi se gospodarstvo izvuklo iz recesije i savladala deflacija.

Tečaj dolara kreće se jutros oko 93,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,70 jena. Cijena eura prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko razine od 125 jena.

Tečaj eura prema američkoj valuti porastao je s jučerašnjih 1,3340 na 1,3415 dolara. Jačanje eura zahvaljuje se nadi ulagača da je gospodarstvo eurozone na putu izlaska iz recesije.

Nakon što je jučer porasla za 80 centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila 5 centi, na 97,05 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

forex, jen tečak jena, azijske burze, burza, svjetska tržišta, msci, nikkei