Turizam

ZNAČAJNO: Ministar turizma Veljko Ostojić obišao veliki sajam F.re.e. Muenchen

Ministar je u jutarnjim satima posjetio hale za biciklizam i zdravstveni turizam te se zadržao na štandu Hrvatske turističke zajednice.

Piše: PolitikaPlus

Ministar turizma Veljko Ostojić sa suradnicima danas je obišao sajam F.re.e. Muenchen, jedan od najznačajnijih turističkih sajmova u Njemačkoj i Europi. Ministar je u jutarnjim satima posjetio hale za biciklizam i zdravstveni turizam te se zadržao na štandu Hrvatske turističke zajednice.

Nakon toga, ministar Ostojić se u društvu direktorice Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić, susreo s Markusom Schildhauerom, direktorom Njemačke udruge biciklista (ADFC) za Bavarsku, s kojim je razgovarao o standardima za hotele za bicikliste i biciklističke staze, te o interesantnim bike destinacijama u Hrvatskoj. Istaknuo je i projekte u Hrvatskoj koji za cilj imaju unaprijeđenje biciklističke infrastrukture, kao što su označavanje staza, gps označavanja te razvoja bike hotela.

 Ministar je ponovio izvrsne rezultate koji su u 2012.godini ostvarene s njemačkog tržišta te naglasio aktivnosti u kreiranju novih proizvoda, posebno kao motiva dolazaka u pred i posezoni. Istaknuo je kako je bike turizam jedan od 10 ključnih proizvoda Strategije razvoja hrvatskog turizma, koju je Vlada RH usvojila ovog mjeseca, posebice ako gledamo da je to jedan od proizvoda kojeg možemo razvijati na cijelom području Hrvatske i to u razdobljima pred i posezone.

Sajam u Muenchenu jedan je od šest najvažnijih turističkih sajmova u svijetu, a na njemu se održava niz stručnih skupova i radionica iz šest područja: turizma, caravaning i svijet mobitela, vodeni sportovi, biciklizam, sport i aktivnosti na otvorenom

 

Markus Schildhauer istaknuo je kako Njemačka ima 35 milijuna biciklista te da 80 posto kampera dolazi sa biciklima na odmor što je veliki potencijal za Hrvatsku. Naglasio je kako očekuje još veći porast u brojkama cikloturista u narednih 5-10 godina. Blizinu Bavarske i Njemačke Hrvatskoj ocijenio je kao veliku prednost i dodatnu mogućnost za razvoj vikend turizma, posebno u unutrašnjosti Hrvatske, ali je i naglasio važnost kvalitetne infrastrukture i dostupnosti informacija za njemačke turiste.


Na kraju je zaključio kako su napori koje Hrvatska ulaže u razvoj turizma, prepoznati u Njemačkoj te je naglasio mogućnost suradnje na područjima promocije i edukacije za projekte koji imaju cilj daljnji razvoj cikloturizma.

U nastavku dana, ministar Ostojić susreo se s predstavnicima njemačkog turoperatora FTI-ja, koji je u Hrvatsku prošle godine doveo preko 50.000 njemačkih turista. Predstavnike FTI-ja posebno je zanimala ponuda izvan glavne turističke sezone, hrvatska gastro i vinska ponuda, te kratkoročni i dugoročni planovi za razvoj hrvatskog turizma. Ministar je nastupio i na Sonnenklar TV koji su emitirali i specijal o Hrvatskoj.

U poslij podnevnim satima ministar će dočekati naše proslavljene olimpijce Janicu i Ivicu Kostelić koji će se pridružiti promociji hrvatske kao sportske destinacije na štandu Hrvatske turističke zajednice.

Sajam u Muenchenu jedan je od šest najvažnijih turističkih sajmova u svijetu, a na njemu se održava niz stručnih skupova i radionica iz šest područja: turizma, caravaning i svijet mobitela, vodeni sportovi, biciklizam, sport i aktivnosti na otvorenom te različiti oblici putovanja. Hrvatska će 2014. godine biti i partner sajma, što će zasigurno pridonijeti dodatnoj popularnosti domaćih destinacija na njemačkom tržištu, s kojeg je u 2012. ostvaren rast broja dolazaka i noćenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

veljko ostojić, munchen, sajam