Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Vijesti sa Wall Streeta potopile i azijske burze, dolar ojačao, nafta pojeftinila

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros najvišu razinu u tri mjeseca.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale zbog glasina da jedan hedge fond prodaje svoju imovinu, ali i mogućnosti da američka središnja banka smanji svoj program kupnje obveznica.

„Ne bih rekao da će Fed ukinuti program kvantitativnog popuštanja, no vodi se rasprava o toj nekonvencionalnoj monetarnoj politici. Rekao bih da je to samo izlika ulagačima za prodaju dionica, nakon snažnog rasta njihovih cijena od početka godine“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Južnoj Koreji skliznule oko 0,5 posto. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji i Šangaju potonuli su između 1,7 i 3,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 1,3 posto.

Najviše su jutros pale cijene dionica u rudarskom i energetskom sektoru, zbog oštrog klizanja cijena sirovina. Cijena bakra zaronila je na najnižu razinu u dva, a zlata u sedam mjeseci.

Nakon što je jučer pala za 1,8 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skliznula daljnjih 80-ak centi, na 94,35 dolara po barelu.

Oštar pad cijena sirovina posljedica je glasina da je jedan hedge fond u problemima, zbog čega prodaje svoje robne portfelje.

„Svi smo mi čuli glasine o problemima jednog hegde fonda, a čini se da oscilacije cijena podržavaju te glasine, premda vjerodostojne vijesti o tome nema“, kaže
Yuji Saito, direktor trgovanja u banci Credit Agricole.

Loše raspoloženje ulagača posljedica je i jučerašnjeg oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu, nakon objave zapisnika s nedavne sjednice Feda, koji pokazuje da su pojedini čelnici američke središnje banke zabrinuti zbog troškova kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, pa bi mogli smanjiti ili sasvim ukinuti taj program, poznat kao kvantitativno popuštanje.

To je došlo potpuno neočekivano jer je lani Fed poručio da će provoditi taj program sve dok stopa nezaposlenosti znatnije ne padne. No, čini se da je u vrhu središnje banke sve više protivnika stalnog tiskanja svježeg novca jer bi to moglo ojačati inflaciju.

Kvantitativno popuštanje monetarne politike godinama je svježim, jeftinim novcem podržavalo rast cijena dionica, pa bi ukidanje tog programa loše utjecalo na tržišta kapitala.

„Ne bih rekao da će Fed ukinuti program kvantitativnog popuštanja, no vodi se rasprava o toj nekonvencionalnoj monetarnoj politici. Rekao bih da je to samo izlika ulagačima za prodaju dionica, nakon snažnog rasta njihovih cijena od početka godine“, kaže Cho Byeong-hyun, analitičar u tvrtki Tong Yang Securities.

Nesigurnost na robnim i dioničkim burzama izazvala je na valutnim tržištima jačanje dolara, koji se smatra sigurnim utočištem u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros najvišu razinu u tri mjeseca. Pritom se tečaj prema japanskoj valuti jutros kreće oko 93,60 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,20 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti pala je, pak, s jučerašnjih 1,3415 na 1,3250 dolara.

Europska je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je njezina cijena skliznula s jučerašnjih 125 na 123,70 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSCI, SVJETSKA TRŽIŠTA, AZIJSKE BURZE, NIKKEI