Mojbiz

PROCJENE: Panel analitičara: Stopa nezaposlenosti gotovo 22 posto, najviša od 2002. godine?

Njihove procjene kreću se u rasponu od 21,8 do 22 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Državni zavod za statistiku objavit će danas podatak o stopi registrirane nezaposlenosti u siječnju, a procjenjuje se da bi mogla dosegnuti najvišu razinu od 2002. godine, nadomak 22 posto.

Hrvatski zavod za zapošljavanje nedavno je izvijestio da je krajem siječnja bilo registrirano oko 372.000 nezaposlenih osoba, što je za 11,3 posto, ili 37.650 osoba više nego u istom mjesecu prošle godine.

"Sve dok ne zabilježimo prve znakove oporavka gospodarstva, ne možemo očekivati zaustavljanje negativnih trenova na tržištu rada“

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u siječnju stopa nezaposlenosti porasla s 21,1 posto, koliko je iznosila mjesec dana prije, na 21,9 posto. Njihove procjene kreću se u rasponu od 21,8 do 22 posto.

Stopa nezaposlenosti od 21,1 posto u prosincu prošle godine bila je najviša od ožujka 2003. godine.

A pokažu li se procjene makroekonomista za siječanj točne, bila bi to najviša stopa nezaposlenosti od srpnja 2002. godine, kada je iznosila 22 posto.

„Privatni segment gospodarstva iscrpljen je krizom, pa i dalje ne stvara radna mjesta. Restrukturiranje poduzeća i stečajni postupci se nastavljaju, pa se smanjuje zaposlenost. Tome treba dodati i sezonski rast nezaposlenosti, odnosno pad zaposlenosti, što je uobičajeno za zimske mjesece u godini. Sve dok ne zabilježimo prve znakove oporavka gospodarstva, ne možemo očekivati zaustavljanje negativnih trenova na tržištu rada“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NEZAPOSLENOST, DZS