A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/comp-231.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Washington najavio 'snažnu reakciju' na krađu industrijskih tajni | Politika+
IT

ŠPIJUNAŽA: Washington najavio 'snažnu reakciju' na krađu industrijskih tajni

'Druge vlade moraju priznati da je zaštita industrijske tajne presudno važna za uspjeh naših gospodarskih veza i da moraju djelovati na jačanju borbe.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP


"Inozemni konkurenti američkih društava, među kojima su neki povezani s inozemnim vladama, povećali su broj svojih pokušaja krađe podataka u vezi s industrijskom tajnom, vrbujući sadašnje i bivše zaposlenike"

Sjedinjene Države su u srijedu najavile "snažnu" reakciju na krađu industrijskih tajni koju počine strana poduzeća i zemlje, po dokumentu što ga je objavila Bijela kuća.

"I ubuduće ćemo odlučno djelovati na suzbijanju krađe industrijskih tajni koje bi strane kompanije i zemlje mogle iskoristiti za stjecanje neprilične koristi", dodaje američka vlada u tom tekstu, navodeći brojne primjere kineske špijunaže i opisujući načine borbe s tim fenomenom.

"Tendencije koje se pojavljuju pokazuju da su slučajevi gospodarske špijunaže i krađe čije su žrtve američka poduzeća, sve učestaliji", ističe se u tom izvješću u kojemu se izlaže strategija borbe s tom pojavom, napose putem jačanja međuvladine koordinacije i senzibilizacije poduzeća.

"Inozemni konkurenti američkih društava, među kojima su neki povezani s inozemnim vladama, povećali su broj svojih pokušaja krađe podataka u vezi s industrijskom tajnom, vrbujući sadašnje i bivše zaposlenike", upozorava se u tekstu.

Američka vlada ističe da "krađa industrijske tajne prijeti američkim poduzećima, potkopava nacionalnu sigurnost i ugrožava američko gospodarstsvo" i obećava da će "vršiti trajan i koordiniran diplomatski pritisak na treće zemlje kako bi ih odvratila" od takvih krađa.

"Druge vlade moraju priznati da je zaštita industrijske tajne presudno važna za uspjeh naših gospodarskih veza i da moraju djelovati na jačanju borbe" protiv tog fenomena, ističe se u izvješću.

U tekstu se izrijekom ne spominje Kina, ali se za primjer navodi više nedavnih presuda američkih sudova osobama optuženim za špijunažu na štetu američkih poduzeća, a u korist kineskih kompanija i subjekata.

Među žrtvama industrijske špijunaže su veliki proizvođači automobila Ford i General Motors, kemijske kompanije DuPont i Dow Chemical te elektronička Motorola.

Najava novih mjera dolazi u trenutku objave izvješća američke tvrtke za sigurnost na internetu koja optužuje kinesku vojsku da kontrolira stotine, pa i tisuće informatičkih pirata koji su među najzloglasnijima na svijetu i čiji napadi su nedavno bili upereni protiv novina, društava i agencija američke vlade.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

indsustrijska špijunaža, industrijske tajne, hakeri