A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/keith-o-brien-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Još jedan manje: Britanski kardinal Keith O'Brien dao ostavku | Politika+
Hrvatska

CRKVA: Još jedan manje: Britanski kardinal Keith O'Brien dao ostavku

Jedna od osoba koje su se potužile na kardinala rekla je da je O'Brien razvio nedoličan odnos s njim.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Najviši klerik britanske rimokatoličke crkve kardinal Keith O'Brien objavio je da neće ići na konklave u Vatikan na kojima će se izabrati nasljednik pape Benedikta XVI nakon što je objavio svoju ostavku na mjesto nadbiskupa.

"Za sve dobro što sam mogao napraviti zahvaljujem Bogu. Za sve greške, ispričavam se svima koje sam povrijedio"

"Neću se pridružiti drugim kardinalima na konklavama. Ne želim da se medijska pozornost u Rimu fokusira na mene - umjesto na papu Benedikta XVI i njegova nasljednika", kazao je O'Brien u priopćenju.

Četiri svećenika u Škotskoj, od kojih jedan bivši, prijavili su kardinala Keitha O'Briena Vatikanu navodno zbog nedoličnog ponašanju prije tridesetak godina.

Ta četvorica iz biskupije St. Andrews i Edinburgh, su se požalili vatikanskom nunciju u Velikoj Britaniji Antoniu Menniniju i zatražili su trenutačno povlačenje O'Briena. Glasnogovornik kardinala je izjavio da su te tvrdnje pobijene.

Papa Benedikt XVI, koji će odstupiti sa svojih dužnosti 28. veljače, odlučio je prihvatiti O'Brienovu ostavku koja će odmah stupiti na snagu.

"Za sve dobro što sam mogao napraviti zahvaljujem Bogu. Za sve greške, ispričavam se svima koje sam povrijedio", napisao je O'Brien u priopćenju.

O'Brien, koji bi trebao otići u mirovinu idućeg mjeseca kada puni 75 godina, protivnik je prava homoseksualaca i smatra homoseksualnost nemoralnom. Protivi se da istospolni parovi usvajaju djecu, a nedavno je ustvrdio da bi istospolni brakovi bili "štetni za fizičku, mentalnu i duhovnu dobrobit uključenih osoba".

Jedna od osoba koje su se potužile na kardinala rekla je da je O'Brien razvio nedoličan odnos s njim što je rezultiralo potrebom za dugotrajnim psihološkim savjetovanjem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbor pape, benedikt xvi, crkva, Keith O'Brien