Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: I dalje oprez na svjetskim burzama zbog neizvjesnosti u Italiji

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada, jer je predsjednik Feda Ben Bernanke potvrdio da će američka središnja banka i dalje voditi labavu monetarnu politiku, dok se eurom trguje oprezno zbog bojazni ulagača od produbljivanja krize u Italiji.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 posto, a pale su, oko 0,3 posto, i cijene dionica u Hong Kongu.

Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji ojačali su između 0,1 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer potonuo 1,2 posto.

Jučer je u izvješću Kongresu predsjednik Feda Ben Bernanke čvrsto branio program središnje banke za kupnju državnih i hipotekarnih obveznica, pa su ulagači uvjereni da će središnja američka banka nastaviti voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

To pozitivno utječe na tržišta dionica, kao i nada da će republikanci i demokrati u Washingtonu do petka, kada istječe krajnji rok, postići sporazum o selektivnom smanjenju proračuna, kako bi se izbjeglo automatsko rezanje budžetskih rashoda, koje bi moglo usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Unatoč tome, trguje se oprezno jer se ulagači plaše produbljivanja dužničke krize u Italiji jer parlamentarni izbori nisu dali jasnog pobjednika, što će novoj vladi otežati provođenje nužnih reformi.

Zbog toga se na valutnim tržištima eurom trguje vrlo oprezno. Jutros se njegov tečaj kreće oko 1,3065 dolara, kao i jučer u ovo doba.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 120,20 na 119,80 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, pa mu je tečaj pao s jučerašnjih 92 na 91,70 jena.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno se jutros kreće oko 92,65 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JEN, FOREX, AZIJSKE BURZE, BEN BERNANKE, MSCI, NIKKEI, SVJETSKA TRŽIŠTA, TEČAJ EURA