Tvrtke

BRODOGRADILIŠTE: Ivan Vrdoljak: Proces restrukturiranja je gotov, prodali smo Brodosplit

'Ovo je nama početak a ne kraj, sada dolazi prava borba.'

Piše: Vanja Vučković

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predsjednik Uprave DIV Brodogradnje Tomislav Debeljak i član Uprave DIV-a Darko Pappo potpisali su  ugovor o prodaji Brodosplita DIV Brodogradnji.

- Ovo je točka na i procesa restrukturiranja brodogradnje koje je formalno počelo 2009. godine, ovime omogućavamo nastavak brodograđevinske industrije u tom brodogradilištu pod upravljanjem privatnog vlasnika, a s druge strane ispunjavamo zadaću prije ulaska u Europsku uniju - rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

 - Ovo je nama početak a ne kraj, sada dolazi prava borba. Apsolutno smo spremni na nju. Snimili smo dubinski svaki problem u škveru i nadam se da će i radnici i sindikati i država dati sve od sebe da spasimo brodogradnju u Hrvatskoj - rekao je Tomislav Debeljak i poručio da je ovo pravi primjer da se treba boriti.

Otkrio je i kako je 40 brodova već u ponudama te kako postoji potencijalni kupac za veći broj brodova u već u ožujku.

Ukupni troškovi restrukturiranja bit će veći od 13 milijardi kuna, a zadnja uplata vlastitog doprinosa DIV-a do preostalih 40 posto vlastitog doprinosa od 414 milijuna kuna mora biti uplaćena do 28. veljače 2018. godine. Kraj restrukturiranja je 2022. godina.

Jasno nam je da će dio ljudi biti iskazan kao višak, ali sindikati neće dopustiti otpuštanje viška zaposlenika  prije potpisivanja socijalnog sporazuma, poručio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević nakon potpisivanja sporazuma.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav debeljak, ivan vrdoljak, DIV