A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-569.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sutra odluka o početku suđenja Sanaderu u slučaju 'Planinska' | Politika+
Hrvatska

ŽUPANIJSKI SUD: Sutra odluka o početku suđenja Sanaderu u slučaju 'Planinska'

O datumu početka suđenja odlučit će sutkinja Jasna Smiljanić, koja je prvo pripremno ročište krajem siječnja odgodila na zahtjev Sanaderovih odvjetnika.

Piše: PolitikaPlus

Na zagrebačkom Županijskom sudu sutra bi se trebalo odlučiti kada će početi suđenje u slučaju "Planinska" u kojemu se bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera tereti da se okoristio preprodajom zgrade u Planinskoj ulici te zakinuo državni proračun za najmanje 26,4 milijuna kuna.

O datumu početka suđenja odlučit će sutkinja Jasna Smiljanić, koja je prvo pripremno ročište krajem siječnja odgodila na zahtjev Sanaderovih odvjetnika. Oni su tada zatražili dodatno vrijeme za pripremu, nakon što su optužbe za korupciju priznali bivši ministar Petar Čobanković te HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić.

Posljednju u nizu korupcijskih optužnica protiv bivšeg premijera sud je potvrdio sredinom prosinca prošle godine, a obrana je već tada upozorila da se slučaj ne bi smio temeljiti samo na priznanjima dvojice suoptuženika.

Tužitelj Tonči Petković ustvrdio je, pak, da su priznanja Fiolića i Čobankovića najvažnija, ali da USKOK i bez njih ima dovoljno drugih dokaza.

Fiolićev odvjetnik Ante Madunić potvrdio je da se njegov branjenik slaže sa svim što je USKOK naveo u optužnici koja je i nastala temeljem Fiolićeva priznanja. Jednako se očitovao i Čobanković koji je u istrazi navodno izjavio da je sve radio na izričit Sanaderov zahtjev te da je i njega i Fiolića upozoravao da je cijena zgrade koju je Fiolić 2009. prodao njegovu ministarstvu prenapuhana.

U medijima se već dulje nagađa o mogućnosti da se Čobanković i Fiolić nagode s USKOK-om.

USKOK tvrdi da je Fiolić zgradu u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja prodao po cijeni znatno većoj od tržišne. U tome su mu navodno pomogli tadašnji premijer Sanader, ministar Čobanković te četvrti optuženik Mladen Mlinarević, čija je tvrtka vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos pa je ukupna cijena koju je platilo ministarstvo povećana za više nego dvostruko, na 79,9 milijuna.

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu vlade pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Fiolić je nakon uhićenja u travnju prošle godine priznao prodaju zgrade po uvećanoj cijeni, tvrdeći da je sav novac ostao kod njega. No, naknadno je promijenio iskaz rekavši da je oko 17 milijuna kuna odnio Sanaderu, na njegov zahtjev. Također je istražiteljima otkrio mjesto na svom imanju na kojem je Sanaderu skrivao dio vrijednih umjetničkih slika za kojima se tragalo.

Sanader je podizanje optužnice prokomentirao riječima da se radi o još jednom u nizu montiranih postupaka u "križarskom ratu" kojega protiv njega vodi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slučaj planinska, ivo sanader