Regija

PROGRAM: VIDEO Regionalni dogovor: Uskoro stanovi za 74 tisuće izbjeglica

Realizacija Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja počela je u siječnju ove godine.

Piše: Ilijana Grgić

Regionalni stambeni program, koji su napravile Srbija, Hrvatska, BiH i Crna Gora, omogućit će  trajna stambena rješenja za 74.000 izbjeglih i raseljenih obitelji.

 

U Srbiji stambeno će biti osigurano oko 16.780 obitelji , odnosno oko 45.000 osoba pogođenih ratom od 1991. do 1995. godine. Načelnik za za izbjeglice Vlade Srbije Vladimir Cucić izjavio je da je na prošlogodišnjoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu prikupljeno 335 milijuna eura za provođenje ovog projekta.

 

U okviru projekta biti izgrađeno 10.000 stambenih jedinica za socijalno stanovanje u zaštićenim uvjetima sa mogućnošću otkupa, postavljeno je  1.200 montažnih kuća, otkupljeno 2.000 seoskih domaćinstava i osigurano oko 3.580 paketa građevinskog materijala, istaknuo je Cucić.

 

 


Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Hrvatske Stanko Janić istakao je da je cilj programa da u se u toj državi osigura stambeni prostor za 8.529 osoba.

 

- Želimo ubrzati proces rješavanja stambenog pitanja izbjeglica, kazao je između ostalog  Janić.

 

 

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić kazao je da će u okviru programa u toj državi biti pomognete 5.400 obitelji, odnosno 14.000 ugroženih izbjeglica, povratnika i raseljenih osoba. - Otvorili smo javni poziv za prijavljivanje od 7. Siječnja  i trajao je mjesec dana, ali je mogućnost prijave produžena zbog velikog interesa, rekao je Nenadić i pozvao sve građane koji smatraju da ispunjavaju uvjete da se prijave.

 

Savjetnica ministra rada i socijalnog staranja Crne Gore Budimirka Đukanović rekla je da program procjenjuje da u toj državi postoji oko 1.177 ugroženih domaćinstava, koja nemaju trajno stambeno rešenje, za što će biti izdvojeno 29 milijuna eura.

 

 

 

 

Realizacija Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja počela je u siječnju ove godine, a većim djelom je financiran donacijama EU i trajat će idućih pet godina.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, crna gora, hrvatska, srbija, izbjeglice