Hrvatska

REAKCIJA: MUP o kaznenim prijavama: Svatko ima pravo podnijeti prijavu, sad je sve na DORH-u

Sindikati navode kako je Ostojić prekoračio proračun. MUP te navode odbacuje.

Piše: Ilijana Grgić
'Ukupni proračun za 2012.godine iznosio je 4,379 milijardi kuna, a ukupni rashodi 4,273 milijarde kuna, čime je ostvaren pozitivan financijski rezultat poslovanja za prošlu godinu, od 200 milijuna kuna. Iz navedenog je jasno vidljivo da nije došlo do prekoračenja planiranih financijskih sredstava te sukladno tome nema ni povrede Zakona o fiskalnoj odgovornosti.'

Opći sindikat MUP-a podnio je prije nekoliko dana kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i njegove pomoćnice za pravne poslove i Njih se u toj kaznenoj prijavi tereti za zloporabu položaja i ovlasti.

 

- Svatko ima pravo podnijeti kaznenu prijavu, pa tako i Opći sindikat, ističe glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš, te dodaje kako će o novodima u toj kaznenoj prijavi svoj sud dati DORH.

 

Sindikati, u kaznenoj prijavi, navode, kako je Ostojić kao ministar unutarnjih poslova prekoračio rashodnu stranu proračuna za 2012. godinu najmanje 200 milijuna kuna, zbog čega je proračun morao na rebalans pa ga se okrivljuje za povredu Zakona i Uredbe o fiskalnoj odgovornosti. Prema sindikatima Ostojić je  trebao jamčiti zakonito, namjensko i svrhovito trošenje sredstava te učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava financijskog upravljanja i kontrolu u okviru proračuna. U MUP-u imaju drugačiju računicu.

 

- Ukupni proračun za 2012.godine iznosio je 4,379 milijardi kuna, a ukupni rashodi 4,273 milijarde kuna, čime je ostvaren pozitivan financijski rezultat poslovanja za prošlu godinu, od 200 milijuna kuna. Iz navedenog je jasno vidljivo da nije došlo do prekoračenja planiranih financijskih sredstava te sukladno tome nema ni povrede Zakona o fiskalnoj odgovornosti, pojašnjava ove navode Miljuš.

 

Ostojića i njegovu pomoćnicu tereti se da nisu većoj skupini zaposlenika MUP-a u zakonskom roku od godinu dana od dana stupanja na snagu Uredbe o uvjetima za stjecanje policijskog zvanja omogućili polaganje ispita za odgovarajuća zvanja.

 

Sumnjiči ih da svjesno i svojevoljno nisu formirali ispitne komisije i da su tako oštetili veći broj policijskih službenika jer se oni bez zvanja nisu mogli kandidirati na internim natječajima za rukovodeća radna mjesta.

 

- Što se tiče neformiranja komisija za polaganja zvanja, Pravilnik o unutarnjem redu MUP-a stupio na snagu 28. srpnja 2012. i da su do kraja siječnja 2013. službenicima i namještenicima izdavana odgovarajuća rješenja o imenovanju, izboru i rasporedu. Policijski službenici koji nemaju odgovarajuće zvanje za radno mjesto na koje su raspoređeni u roku od godine dana trebaju položiti ispit za policijsko zvanje koje je propisano za njihovo radno mjesto. 01.ožujka počinje provođenje polaganja ispita za policijska zvanja kako u ministarstvu, tako i u svim policijskim postajama u zemlji, navodi Miljuš, te dodaje kako je na njihovoj službenoj web stranici dostupan popis slobodnih radnih mjesta.

 

Miljuš je također istaknuo kako nisu točni ni navodi koji se često od strane sindikata plasiraju da ne postoje slobodna mjesta za koje su raspisani natječaji.

 

- Ne bi se raspisali natječaji za ta radna mjesta da nisu bila slobodna, kaže na kraju Miljuš, te dodaje kako su u postupku raspisivanja natječaja bili prisutni i prestavnik sindikata te predstavnik ministarstva uprave.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dušan miljuš, sindikat, prijava, uskok, dorh, Ranko ostojić