A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Z-STIPE%20PLEJIC/stipe-plejic-109.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dnevnik iz Bruxellesa: Europski parlament priprema se za 12 hrvatskih zastupnika | Politika+
Svijet

DAN III: Dnevnik iz Bruxellesa: Europski parlament priprema se za 12 hrvatskih zastupnika

Trenutno najvažnija i najvruća tema u parlametu je proračun za sljedećih sedam godina.

Piše: Stipe Plejić

Dan je počeo u 8:30 kada sam došao u ured, pisao sam amandamane, proučavao novi prijedlog buđeta za naredno razdoblje od 7 godina i odgovarao na mailove. Već sam pisao o tome, ali pošto ima i novih čitatelja, zastupnik u Europskom parlamentu dobije u danu gotovo tisuću mailova (samo za pročitati ih vjerujete treba poprilično vremena, naročito odgovoriti), a oni više eksponirani i više od toga.

U 09:30 uputio sam se na grupni sastanak EPP Group. Glavne teme su bile financijsko izviješće, sigurnost u zgradi parlameta, te smanjenje broja zastupnika iz ostalih zemlja članica nakon što 12 hrvatskih zastupnika 01.07. stigne u parlament.

Postoje prijedozi da zbog veličine zgrade parlamenta budu sigurnosne provjere unutar zgrade jer je zaista golema i ustvari se sastoji od desetak homogenih objekata. Europski parlament je četvrta najveća administrativna ustanova u svijetu (najveći je američki Pentagon). Međutim taj prijedog većina nije podržala, dogovoreno je da je najvažnije imati detaljne sigurnosne provjere na ulazima u zgradu, a nakon toga se može nesmetano kretati. Sigurnosne promjene unutar zgrade narušavale bi i privatnost članova parlamenta. Ali i sada su sigurnosne mjere poprilično stroge na ulazima, nemoguće je ući bez akreditacije i sve što se unosi u zgradu prolazi kroz skener.

Trenutno najvažnija i najvruća tema u parlametu je proračun za sljedećih sedam godina (2014-2020) tkz. Multiannual Financial Framework (MFF). Budući da je to odbor koji ja pratim, posebno sam se posvetio tome. Inače odbor za proračun, Committee on Budgets je jedan od važnijih odbora u parlamentu, ako ne i najvažniji, jer donosi odluke o raspodjeli sredstava na razini cijele EU, te se iz njega može lijepo isčitati kako sustav u stvari funkcionira.Svaka zemlja članica lobira i pokušava isposlovati da joj proračunska politika Unije bude što je moguće više naklonjena. Važne odluke oko proračuna bit će donesene sljedeći tjedan u Strasbourgu. Oko broja zastupnika vodila se rasprava jer postoji ograničenje o maksimalnom broju zastupnika u parlamentu, stoga kad ulazi nova članica, mora se za nju uprazniti mjesto, a uz to već se i prije predlagalo da bi se trebao reducirati broj zastupnika zboj restrikcijske politike i mjera štednje. Rasprava se vodila hoće li se broj zastupnika smanjivati proporcionalno ili će se svaka članica odreći po jednog zastupnika. Velikim članicama kao što su Njemačka, Francuska, Italija više odgovara druga opcija, dok male članice kao što su Malta i Slovenija znatno više gube u takvom razvoju događaja.

Sreo sam Doris Pack u jednom od liftova parlamenta, ugodno smo popričali, te me pozvala na predavanje u petak u Zagrebu. Ja sam svoj nedolazak opravdao već dogovorenim obavezama u Bruxellesu. Popodne sam pratio odbor za proširenje Unije gdje su predstavnici iz nama susjednih zemalja (BiH, Srbija, Kosovo, Crna Gora) iznosili stanja u svojima državama. Poručili su da marljivo rade na borbi protiv korupcije i kriminala, te provode reforme. Parlament sam napustio nešto prije 19 h kada sam se sa kolegom i njemačkim zastupnikom Michaelom Gaherom uputio na prijem kod njemačkog ambasadora u Bruxellesu. Tamo smo se sastali sa njemačkim ministrom pravosuđa Jorgom Uwe Hahnom, Nadjom Hirsch, zastupnicom u EP, njemačkim gradonačenicima pojedninih gradova te smo razgovarali o modelima regionalnih integracija koje Nijemci uspješno provode, a mogli bi se primijeniti na razini cijele EU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europski parlament, bruxelles, doris pack, dnevnik iz bruxellesa, stipe plejić