Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Neočekivano visok uzlet kineskog izvoza dodatno pogurao azijske burze

U veljači je izvoz Kine porastao 21,8 posto u odnosu na isti lanjskim mjesec, znatno više nego što se očekivalo.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima iz Kine i Japana, kao i nadi ulagača da se situacija na američkom tržištu rada poboljšava.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,5 posto. Burzovni indeksi u Singapuru i Južnoj Koreji blago su pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

Japansko gospodarstvo izašlo iz plitke recesije, koja je trajala dva tromjesečja.

U veljači je izvoz Kine porastao 21,8 posto u odnosu na isti lanjskim mjesec, znatno više nego što se očekivalo. Uvoz je, pak, pao za 15,2 posto, također više nego što se očekivalo.

Ti su podaci pozitivno utjecali na azijska tržišta jer je ulagače ohrabrio rast izvoza, dok su pad uvoza zanemarili.

„Rast izvoza vjerojatno odražava poboljšanje situacije u globalnom gospodarstvu, uključujući američko, dok je pad uvoza vjerojatno posljedica proslave kineske Nove godine tijekom tog mjeseca, a ne slabljenja domaće potražnje. Ukupni podaci ukazuju na umjeren oporavak kineskog gospodarstva“, kaže Hirokazu Juihama, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Pozitivno je na tržišta utjecala i druga procjena japanskog bruto domaćeg proizvoda koja pokazuje da je treće po veličini svjetsko gospodarstvo u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo za 0,2 posto na godišnjoj razini, a ne palo za 0,4 posto, kako je pokazala prva procjena.

To znači da je japansko gospodarstvo izašlo iz plitke recesije, koja je trajala dva tromjesečja.

Ulagače su ohrabrili i jučer objavljeni dobri podaci s američkog tržišta rada, koji navješćuju da bi i službeno izvješće o zaposlenosti u veljači, koje će biti objavljeno danas, moglo biti pozitivno.

Zbog toga je jučer na Wall Streetu treći dan zaredom Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Naznake oporavka američkog gospodarstva potiču na valutnim tržištima jačanje dolara u odnosu na japansku valutu. Jutros je njegov tečaj skočio na 95,35 jena, najvišu razinu u tri i pol godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,95 jena.

I euro je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je cijena porasla s jučerašnjih 122 na 124,80 jena.

Europska je valuta u uzlaznoj putanji i prema američkoj, pa se njezin tečaj jutros kreće oko 1,3090 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2990 dolara. Jačanje eura uslijedilo je jučer poslijepodne nakon što su čelnici Europske središnje banke odlučili da ključna kamatna stopa ostaje nepromijenjena na rekordno niskih 0,75 posto.

Još su poticajnije na euro utjecali komentari predsjednika ECB-a Marija Draghija na konferenciji za medije koji sugeriraju da se središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata.

Draghi se osvrnuo i na situaciju u Italiji, ocijenivši da su se tržišta brzo smirila nakon uzbuđenja koje su izazvali neodlučni rezultati nedavnih parlamentarnih izbora, uz napomenu da je prijetnja od širenja dužničkih problema Italije na ostatak eurozone prigušena.

Nakon što je jučer porasla za 1,13 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila 15-ak centi, na 91,40 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSCI, NIKKEI, AZIJSKE BURZE, KINA