Mojbiz

APEL: Ministarstvo rada: Socijalni dijalog mora postati svakodnevica!

'Neprimjerene izjave kojima se poziva na osporavanje ili kršenje temeljnih prava i sloboda radnika za Ministarstvo rada apsolutno su neprihvatljive.'

Piše: PolitikaPlus

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava priopćilo je da socijalni dijalog mora postati hrvatskom svakodnevicom kao temeljni način rješavanja svih pitanja od interesa za radnike i poslodavce.

Povodom medijskih istupa, kojih smo svjedoci u proteklih nekoliko dana, te komunikacije na društvenim mrežama, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava želi još jednom naglasiti da je pravo na sindikalno organiziranje jedno od temeljnih prava radnika zajamčeno Ustavom i zaštićeno međunarodnim ugovorima kojih je Hrvatska potpisnica, kaže se u priopćenju.

Neprimjerene izjave kojima se poziva na osporavanje ili kršenje temeljnih prava i sloboda radnika za Ministarstvo rada apsolutno su neprihvatljive.

Kao buduća članica Europske unije, Hrvatska se opredijelila za vrednote na kojima počiva EU, od kojih je socijalni dijalog jedan od temeljnih načina rješavanja svih pitanja od interesa za radnike i poslodavce.

Stoga Ministarstvo rada poziva sindikate i poslodavce da procese restrukturiranja tvrtki i mjere koje treba poduzeti temelje na konstruktivnom socijalnom dijalogu i međusobnom uvažavanju i povjerenju socijalnih partnera, stoji u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dijalog, radnici, mirando mrsić, sindikati