A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Z-STIPE%20PLEJIC/stipe-plejic-112.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dnevnik iz Bruxellesa: U središtu EU lobiranje se odvija po strogim pravilima | Politika+
Svijet

DAN IV: Dnevnik iz Bruxellesa: U središtu EU lobiranje se odvija po strogim pravilima

Tu se jako dobro zna što je lobiranje i kakav benefit mogu donijeti usluge vrhunskih lobista.

FOTO: Sastanak s delegacijom iz Tibeta
Piše: Stipe Plejić

Dan je počeo oko 8:30 kada sam otišao na odbor za vanjske poslove - „Committee on Foreign Affairs“. Raspravljalo se o vojnoj i sigurnosnoj situaciji u Kini, točnije području južnog kineskog mora.

Iznenadio me interes kineskih novinara koji su čekali ispred dvorane da bi što je moguće prije mogli saznati stajališta i rješenja parlamenta. Toliko su bili ažurni da sam trebao uložiti popriličan napor da bih ušao u dvoranu.

U Hrvatskoj i u ostalim zemljama regije lobiranje se u javnosti tumači kao nešto jako blisko korupciji. U Bruxellesu se jako dobro zna što je lobiranje i kakav benefit mogu donijeti usluge vrhunskih lobista.

Na odboru su bili prisutni i predstavnici NATO pakta. Nakon toga otišao sam na odbor za proširenje Europske Unije gdje su bili predstavnici zemalja jugo-istočne Europe. Odbor za proširenje je važno pratiti jer je u planu da Hrvatska bude lider regije, stoga je iznimno važno poznavati situaciju u regiji.

Nakon toga sam se susreo s prijateljem Chrisom Vanhoegaerdenom koji je lobist u UPS-u. Chris je jedan od manjine u Bruxellesu koji je pravi Belgijac. On radi kao lobist gotovo 20 godina, a UPS je korporacija koja se bavi transportom. Ističe da je prije UPS bio transportna-tehnološka kompanija, a danas tehnološko-transportna kompanija. Akcent je na tehnologiji, u koju se godišnje ulažu milijarde. Projekt na koji ulažu najviše energije, novca i lobističkih sposobnosti je uvođenje prekonoćnih avionskih letova da bi njihovi klijenti u najkraćem mogućem vremenu mogli transporirati dobra. U tome ih za sada najviše ometa stanovništvo koje stanuje blizu aerodroma, te im buka aviona pri slijetanju i uzlijetanju tijekom noći remeti san. Ovdje opet tehnologija ima vodeću ulogu jer današnji avionski motori su sve tiši, najnoviji modeli gotovo i bez zvuka.

Lobiranje označava način zastupanja interesa u politici, u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti te utjecaj kroz osobne kontakte na javno mnijenje i donošenje zakonske legislative. Ja bih čak rekao da vrše i usluge consultinga jer zastupnici često kada se susretnu s nekom novom temom zovu upravo specijalizirane lobiste da im objasne o čemu je u stvari riječ. Za lobiste je važno da zastupnicima daju točne i provjerene informacije jer bi u suprotnom mogli nanijeti izrazitu štetu rejtingu zastupnika, a također i sebi i svom poslodavcu.

Zamislite da neki lobist netočnim informacijama informira zastupnika i on nakon toga održi očitovanje za medije ili govori o toj temi na nekome od odbora ili važnijih sjednica. Rezultat bi bio takav da bi se zastupnik osramotio pred licem javnosti, a toga lobista i njegovu kompaniju bi svi izbjegavali. Stoga su važni međusobno povjerenje i točnost informacija.

U Hrvatskoj i u ostalim zemljama regije lobiranje se u javnosti tumači kao nešto jako blisko korupciji. U Bruxellesu se jako dobro zna što je lobiranje i kakav benefit mogu donijeti
usluge vrhunskih lobista. Naime, postoje zakoni o lobiranju, pravila, procedure, registar i udruženja lobista. Za industrije alkohola, cigareta i kocke u nekim se državama ne smije lobirati, dok se u nekim liberalnijim smije, ali uz posebne zakone.  Iako mnogi i ne žele raditi za te „industrije poroka“ zbog moralnih razloga.

U Hrvatskoj je to sve u začecima, postoji udruženje lobista kojim upravlja Mate Granić. On kaže da je važan alat u lobiranju telefonski imenik u kojem se nalaze brojevi važnih osoba, tj. poznanstva.

Nakon sastanka sa lobistom našao sam se jednim djelatnikom PR službe EPP grupe, a nakon toga s kolegama iz Hrvatske na kratkom briefingu. Pred kraj dana otišao na sastanak s delegacijom iz Tibeta. Prenijeli su situaciju iz svoje zemlje i razgovarali smo o odnosu s Kinom.

Četvrtkom nakon radnog dana mnoštvo zaposlenika parlamenta, pa i ostalih europskih institucija skupljaju se na neformalnom druženju na Place du Luxemburg - trg koji se nalazi ispred parlamenta. Svim mladima se preporučuje dolazak četvrtkom na Place du Luxemburg jer je to mjesto gdje ih se može vidjeti i gdje oni mogu upoznati mnogo novih prijatelja i poslovnih kontakata, i, naravno - dobro se zabaviti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

chris vanhoegarden, ups, bruxelles, mate granić, dnevnik iz bruxellesa, stipe plejić