Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Podaci iz Kine razočarali ulagače, američki podaci jačaju dolar

'Fed će vjerojatno biti prva središnja banka koja će početi zaoštravati monetarnu politiku, što podržava američku valutu.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer je zbog nejakih makroekonomskih podataka iz Kine splasnula sklonost ulagača prema riziku, dok se tečaj dolara prema japanskom jenu kreće nedaleko najviših razina u tri i pol godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Hong Kongu ojačale između 0,2 i 0,4 posto. Burzovni indeksi u Šangaju i Južnoj Koreji blago su pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto.

„I dok se u Europi i Japanu očekuje nastavak labavljenja monetarne politike, s obzirom na nezavidnu situaciju u tim gospodarstvima, Fed će vjerojatno biti prva središnja banka koja će početi zaoštravati monetarnu politiku, što podržava američku valutu“

U petak je, nakon znatno boljih nego što se očekivalo podataka o zaposlenosti u SAD-u, na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, dok je europski FTSEurofirst skočio na najvišu razinu u četiri i pol godine.

To jutros podržava azijska tržišta, no ulagači nisu euforični jer su ih zabrinuli podaci iz Kine. Inflacija je u veljači dosegnula najvišu razinu u 10 mjeseci, dok su tvornička proizvodnja i potrošnja stanovništva bile manje nego što se očekivalo, što ukazuje na spori rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

„Podaci iz Kine nešto su slabiji nego što se očekivalo, pa je to pritisnulo cijene sirovina, s obzirom da je Kina najveći svjetski potrošač sirovina“, kaže Damien Boey, strateg u banci Credit Suisse.

Nakon što je u petak porasla za 50-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila 20-ak centi, na 91,70 dolara po barelu.

Zbog pada cijena sirovina, jutros su pod pritiskom dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Na valutnim se tržištima, pak, tečaj dolara kreće nedaleko 96,60 jena, najviše razine od kolovoza 2009. godine, koju je dosegnuo u petak. Jutros dolar vrijedi 96,15 jena.

Jačanje dolara zahvaljuje se ubrzanju rasta američkog gospodarstva. Premda ono još nije u tako dobroj formi da bi Fed smanjio monetarnu podršku, za očekivati je, ipak, da će američka središnja banka prije europske i japanske početi stezati monetarnu politiku.

„I dok se u Europi i Japanu očekuje nastavak labavljenja monetarne politike, s obzirom na nezavidnu situaciju u tim gospodarstvima, Fed će vjerojatno biti prva središnja banka koja će početi zaoštravati monetarnu politiku, što podržava američku valutu“, kaže Richard Hastings, strateg u tvrtki Global Hunter Securities.

Tečaj europske prema američkoj valuti stabilno se jutros kreće na razinama od petka, oko 1,30 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura blago je ojačala sa 124,85 jena, koliko je iznosila u petak, na 125,05 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, DOLAR, KINA, NIKKEI, MSCI, FOREX