Hrvatska

CIVILNO DRUŠTVO: Sarnavka odgovara Milanoviću: Educirat ću vas što su nevladine udruge. I to besplatno!

Premijer ima silnih problema sa svima koji mu se suprotstavljaju

FOTO: HRT
Piše: Ilijana Grgić

Premijer Zoran Milanović poručio je članovima nevladinih udruga, koji su prosvjedovali protiv nedavnog posjeta predsjednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva Hrvatskoj, da ne budu licemjerni jer se dio zarade od poslova koje Hrvatska razvija s Azerbajdžanom uplaćuje u proračun iz kojega se financiraju aktivnosti tih istih nevladinih udruga.

 

A što se tiče edukacije o nevladinim udrugama, premijeru poručujem da mu mogu ja održati edukaciju. Voljna sam. Čak bi mu to i besplatno napravila

Na ovakve navode premijera Milanovića, reagirala je predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka, koja je zajedno sa ostalim članovima nevladinih udruga sudjelovala u prosvjedima.

 

- Premijer ima silnih problema sa svima koji mu se suprotstavljaju. Tako se ponašao prema sindikatima tako se ponaša i sada prema udrugama civilnog društva. Kad bi B.a.B.e i Kuća ljudskih prava živjeli od novca kojeg dobiju od Republike Hrvatske, mi bi već bili 'mrtvi', ističe Sarnavka, te dodaje da je njima bilo važno iskazati svoje protivljenje načinu na koji su i predsjednik i premijer dočekali Alijeva.

 

- Svi kažu kako će Hrvatska surađivati na gospodarskom planu i da su u Azerbajdžanu prisutne velike svjetske kompanije, a ja pitam, koji je to predsjednik ili premijer ugostio Alijeva u službenoj posjeti, onako kako su ga dočekali u Hrvatskoj. Kad mi premijer mogne odgovoriti, onda neka mi se javi, kaže Sarnavka.

 

Također podsjeća da je Parlamentarna skupština Vijeće Europe u siječnju ove godine donijela rezoluciju u kojoj je izrazila zabrinutost situacijom u Azerbajdžanu i kritizirala restriktivnu inplementaciju sloboda građana, nepravedna suđenja i nepotreban utjecaj izvršne vlasti, azerbajdžanske vlasti pritvorile su građane koji su protestirali protiv korupcije i siromaštva u sjeverozapadnom gradu Ismajilu, te su prekinuli dva protesta u Bakuu pri čemu su uhapsili više od 70 mirnih i nenasilnih prosvjednika. Uočili smo da dužnosnici Azerbejdžana spremno ulažu financijska sredstva u projekte drugih država ili ih čak bespovratno poklanjaju, a zauzvrat traže zatvaranje očiju i šutnju o brojnim kršenjima ljudskih prava koja se u njihovoj državi svakodnevno događaju.

 

- A što se tiče edukacije o nevladinim udrugama, premijeru poručujem da mu mogu ja održati edukaciju. Voljna sam. Čak bi mu to i besplatno napravila, zaključuje Sarnavka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

civilne društvo, nevladine udruge, zoran milanović