Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze porasle nakon signala da će se ublažiti uvjeti za Cipar

'Zabrinutost u vezi Cipra je pretjerana, jer je malo vjerojatno da bi se taj scenarij mogao primijeniti na druge članice eurozone.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su se burzama cijene dionica jutros djelomično oporavile od jučerašnjeg oštrog pada, no ulagači su i dalje oprezni dok čekaju glasovanje u ciparskom parlamentu o kontroverznom prijedlogu oporezivanja depozita u bankama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,6 posto.

Povjerenje ulagača jutros se ponešto obnovilo, nakon što su u telefonskoj konferenciji ministri financija eurozone pokazali spremnost da ublaže uvjete za pomoć Cipru.

U Australiji su cijene dionica blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto.

Taj je indeks jučer potonuo 1,5 posto, zaronivši na najnižu razinu od početka siječnja, jer je ulagače uznemirio prijedlog ministara financija eurozone o oporezivanju depozita u ciparskim bankama.

Taj uvjet kako bi Cipar dobio pomoć od 10 milijardi eura i tako izbjegao bankrot izazvao je strahovanja da bi takav radikalni prijedlog mogao biti uključen i u buduće pakete pomoći članicama eurozone.

Ipak, povjerenje ulagača jutros se ponešto obnovilo, nakon što su u telefonskoj konferenciji ministri financija eurozone pokazali spremnost da ublaže uvjete za pomoć Cipru.

Iz grčkog ministarstva financija poručeno je da bi Cipar i dalje, kako se planiralo, trebao prikupiti 5,8 milijardi eura od tog poreza, ali bi manji štedni depoziti mogli biti izuzeti od oporezivanja.

Kako će se u konačnici rasplesti situacija, trebalo bi biti poznato danas, kada će ciparski parlament glasovati o tom kontroverznom prijedlogu.

„Zabrinutost u vezi Cipra je pretjerana, jer je malo vjerojatno da bi se taj scenarij mogao primijeniti na druge članice eurozone. No, tržište je burno reagiralo jer je podložno korekciji cijena dionica nakon njihovog snažnog rasta proteklih tjedana“, kaže Lee Young-gon, analitičar u tvrtki Hana Daetoo Securities.

Zahvaljujući smirivanju situacije u vezi Cipra, euro se na valutnim tržištima ponešto oporavio. Nakon što je jučer potonuo na 1,2882 dolara, najnižu razinu u tri mjeseca, tečaj eura jutros se kreće oko 1,2930 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 121,70 na 123,50 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa se njegov tečaj kreće oko 95,40 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,35 jena.

Nakon što je jučer porasla za 30-ak centi, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 93,80 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EURO, TEČAJ EURA, MSCI, NIKKEI, CIPARSKA KRIZA, CIPAR, AZIJSKE BURZE, SVJETSKA TRŽIŠTA