A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/europski-parlament-122.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dnevnik iz Bruxellesa: Povratak iz Strasbourga i posjet Hrvatima u Antwerpenu | Politika+
Svijet

DAN XI-XIV: Dnevnik iz Bruxellesa: Povratak iz Strasbourga i posjet Hrvatima u Antwerpenu

Mene i kolege ugostio je fra Tomo Anđić, voditelj Hrvatske katoličke misije u Bruxellesu.

Piše: Stipe Plejić

Četiri dana spojio sam u jedan tekst jer nije bilo previše interesantnih sadržaja koje bih podijelio sa vama. Radio sam uredske poslove, pisao amandmane, putovao iz Strasbourga natrag u Bruxelles.  

U četvrtak ujutro bilo je glasanje za prijedlog zakona o budućem financijskom okviru za sljedećih 7 godina – MFF 2020. (Multiannual Financial Framework).

Naime procedura je takva da Vijeće daje prijedlog zakona koji nakon toga dolazi na raspravu i glasanje u parlament. Ovoga puta na plenarnoj sjednici parlament je glasanjem odbio prijelog Vijeća za budući financijski okvir, prolongirajući time odluku. Nakon što je parlament izglasao neslaganje sa odlukom Vijeća slijede daljni razgovori i pregovori između Vijeća i parlamenta da bi se donijela odluka koja će biti na dobrobit svima.

Vječno je rivalstvo među institucijama iz nekoliko razloga. Prvi je razlika u ljudima koji rade u pojedninim institucijama. U parlamentu sjede predstavnici država koji su izabrani na izborima u vlastitim zemljama, te se svaki zalaže za interese svoje nacije. Dok u vijeću sjede ljudi koji nisu toliko odgovorni nijednoj zemlji članici, te im je važnije da stvari na razini cijele Europske Unije funkcioniraju (sagledavaju stvari u globalu).

Poslije glasanja napetost je popustila.

Poslije sam bio na predstavljanju francuskih admirala u parlamentu, koji su govorili o svojim obavezama i iskustvima. U četvrtak navečer krenuo sam prema Buxellesu, au petak ujutro povratak u ured u Bruxellesu. U petak nema odbora, tako da sam ga kao i većina kolega tu iskoristio za uredske poslove.

Vikend sam proveo polu radno, a u nedjelju sam posjetio Antwerpen i tamošnju Hrvatsku zajednicu. Antwerpen je inače poznat kao grad dijamanata, te je u gradu najveća burza dijamanata u svijetu. Čim se kroči u grad to se odmah da naslutiti zahvaljujući raznim trgovcima dijamanata i reklamama.

Mene i kolege s kojima sam posjetio zajednicu Hrvata ugostio je fra Tomo Anđić, voditelj Hrvatske katoličke misije u Bruxellesu. Naime, nedjeljom fra Tomo u 11 h drži svetu misu u Bruxellesu, a u 16 h u Antwerpenu. Poslije svake od misa slijedi ugodno druženje Hrvata. Iz razgovora s njima zaključio sam da bi se svaki od njih volio vratiti u domovinu kad bi bilo prilike za zaposlenje, a do tada u Hrvatsku će dolaziti ljeti na godišnji odmor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomo anđić, dnevnik iz bruxellesa, bruxelles, stipe plejić