Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači oprezni usprkos dobrim vijestima iz Kine i SAD-a

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati ipak u plusu oko 1,2 posto

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Ove se godine očekuje razuman rast američkog gospodarstva, pa bi se stopa nezaposlenosti trebala smanjivati. No, to neće navesti Fed da popusti gas, pa će se program kvantitativnog popuštanja monetarne politike nastaviti barem do početka 2014. godine“

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, a ulagače nisu znatnije potaknuli ni dobri makroekonomski podaci iz Kine, ni poruka američkog Feda da će i dalje voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Singapuru porasle između 0,3 i 0,6 posto.


Burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji oslabili su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto.

Prema izvješću HCBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini porastao je u ožujku s 50,4 na 51,7 bodova, što pokazuje da će drugo po veličini svjetsko gospodarstvo u prvom tromjesečju porasti solidno, ali ne i spektakularno.

Ti su podaci ohrabrili ulagače, zabrinute zbog ciparske dužničke krize koja bi mogla izazvati rast kamata na obveznice prezaduženih članica eurozone i tako produbiti recesiju u tom bloku.

Nakon što je u utorak ciparski parlament odbio kontroverzni prijedlog eurozone o oporezivanju depozita u bankama, danas se nastavljaju pregovori o uvjetima po kojima bi ta otočna država mogla dobiti 10 milijardi eura međunarodne pomoći kako bi izbjegla bankrot.

„Ulagači su vjerojatno u pravu kada očekuju rješenja kako ciparska kriza ne bi destabilizirala šira europska i globalna financijska tržišta. No, kakav bi oblik mogao imati taj kompromis, još je nejasno, pa bi se jednim okom trebao pratiti razvoj situacije na tom mediteranskom otoku“, navode analitičari Barclays banke u izvješću klijentima.

Pozitivno je na tržišta utjecala i poruka američke središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda priopćili su jučer da će nastaviti s programom otkupa državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara mjesečno jer je nezaposlenost još uvijek visoka.

„Ove se godine očekuje razuman rast američkog gospodarstva, pa bi se stopa nezaposlenosti trebala smanjivati. No, to neće navesti Fed da popusti gas, pa će se program kvantitativnog popuštanja monetarne politike nastaviti barem do početka 2014. godine“, kaže Martin McMahon, ekonomist u Commonwealth banci.

Zahvaljujući tome, kao i popuštanju napetosti u vezi s Ciprom, na valutnim je tržištima euro ojačao.

Nakon što je jučer potonuo na 1,2843 dolara, nedaleko najniže razine u četiri mjeseca, jutros se njegov tečaj kreće oko 1,2950 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 122,35 na 124,05 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj porastao s jučerašnjih 95,10 na 95,75 jena.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros je oslabila 30-ak centi, na 93,25 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSCI, SVJETSKA TRŽIŠTA, AZIJSKE BURZE, NIKKEI, FED, KINA